Filmrummet
Paneldeltagare Filmrummet 406 dagar – en tidsfråga
Bild: Magdalena Jangard, foto: Alice Braun; Terese Anving, foto: Sarah Hirani; Nadi Tofighian, foto: Shadi Tayebi; Mikael Fellenius, foto: Gus Kaage Film i Väst; Annika Hellström, foto: Ola Kjelbye; Josefin Schröder, foto: privat

Panelsamtal: 406 dagar – en tidsfråga

Den 6 april hölls ett panelsamtal med utgångspunkt i Filminstitutets jämställdhetsrapport 2021/2022. Varmt välkommen att ta del av ett samtal om hur vi gemensamt kan verka för en mer jämställd filmbransch.

Visste du att filmprojekt med kvinnliga manusförfattare i genomsnitt tar 406 dagar längre att bli klara jämfört med manliga? I Filminstitutets jämställdhetsrapport 2021/2022 406 dagar – en tidsfråga, som presenterades på Filmforum Sverige under Göteborg filmfestival, tittar vi närmare på tidsaspekten på när en film blir till.

Att det tar längre tid för långa spelfilmsprojekt med kvinnliga filmskapare att bli klara påverkar vilka filmer som når publiken varje år. Men varför tar det längre tid? Rapporten är en pusselbit för att synliggöra de strukturer som finns när en film blir till. I ett samtal med branschens aktörer analyserar vi läget just nu och diskuterar möjliga lösningar för att gemensamt verka för en mer jämställd filmindustri.

Medverkande:
Terese Anving, filosofie doktor i sociologi och biträdande lektor i genusvetenskap, Lunds universitet
Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Annika Hellström, producent Cinenic Film AB
Magdalena Jangard, chef produktionsstöd, Svenska Filminstitutet
Josefin Schröder, strategisk analytiker, Svenska Filminstitutet

Moderator är Nadi Tofighian, forskare och lektor i filmvetenskap, Stockholms universitet

När: 6 april kl. 10.00–11.00
Var: Samtalet sker digitalt
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla men anmälan krävs. Vänligen anmäl dig här >>
En länk till samtalet skickas ut till alla anmälda dagen innan.

Skriv ut