Att återta sin historia – berättelser från Sápmi
När samisk historia, kultur och samhälle skildras på film har det oftast skett med ett utifrånperspektiv. Idag har scenen ändrats och allt fler samiska filmskapare tar utrymme och berättar sin egen historia, skildrad inifrån. Tillsammans med bland annat representanter från Alma Manusutbildning, Internationella Samiska Filminstitutet och Netflix – som har samarbetat kring ett utvecklingsprogram för samiska manusförfattare – blickade vi både bakåt och framåt i det samiska narrativet, och utforskade hur vi kan skapa förutsättningar för framtidens berättelser.
2016 tog Amanda Kernells Sameblod Sverige och världen med storm, rönte stora framgångar utomlands och folk vallfärdade till biograferna. Filmen skildrade samiskt liv, kultur och natur ur ett perspektiv som vi inte vanligtvis får ta del av. Idag ser vi allt fler samiska filmskapare som når framgångar med sina berättelser, både på hemmaplan och internationellt. De väljer egna teman, utforskar perspektiv och definierar verkligheten inifrån – de återtar berättelsen om sig själva.
Urval ur programmet:
Den norsk-samiske regissören Nils Gaup inledde med en kort inspirationsföreläsning. Nils har bland annat gjort filmer såsom Kautokeinoupproret och Vägvisaren varav den senare blev Oscarsnominerad för bästa utländska film 1988. Nils senaste film Sulis har planerad premiär senare i år.
Vi träffade arrangörer och deltagare från utvecklingsprogrammet ”ISFI x Netflix Writing Academy” och hörde om hur man genom projektet kan lyfta fram fler samiska filmskapare och nå ut med berättelser till en bredare publik.
Anne Lajla Utsi, vd för ISFI Internationella Samiska Filminstitutet och Nils Gaup, regissör och filmkonsulent på ISFI, gav en inblick i vad som är på gång just nu och dryftade visioner för framtiden.
Dessutom lyssnade vi till Mats Rohdin från Kungliga biblioteket som presenterade forskningsprojektet ”Samisk audiovisuell samling” om hur Sápmi har skildrats på film och i tv under hundra år. Projektet är ett samarbete med Svenska Filminstitutet, Ájtte, Sametingets kulturnämnd och flera akademiska institutioner
Delar av programmet hölls på engelska.
Medverkande:
Anne Lajla Utsi, vd Internationella Samiska Filminstitutet
Benjamin Harris, Manager, Grow Creative, Netflix
Malin Nygren, enhetschef Tillgängligt filmarv Svenska Filminstitutet
Mats Rohdin, handläggare Kungliga biblioteket
Nils Gaup, regissör och filmkonsulent Internationella Samiska Filminstitutet
Sara Broos, filmare och utbildningsledare Alma Manusutbildning
Deltagare från programmet ”ISFI x Netflix Writing Academy”:
Egil Pedersen, Ingá Elin Marakatt, Ingir Ane Bål, Lisa Marie Kristensen, Marja Bål Nango, Mikkel Berg Nordlie, och Åse Kathrin Vuolab.
Samtalet hölls torsdag 4 maj, kl. 16.15–17.30
Seminariet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutets samtalsserie Filmrummet, Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI) och Alma Manusutbildning.
Tips! Från och med den 26 april har filmarkivet.se tema ”Sápmi på film och tv”. Kika in här för att läsa mer och se filmerna.
Publicerad 19 april 2023