Filmrummet
Ai-genererad bild av kvinna som håller i en filmkamera.
AI-genererad bild. Prompt: Mirko Lempert.

AI och filmproduktion – i praktiken

När ska man ta steget att börja använda AI inom filmproduktion och vilka verktyg finns det? Den 10 oktober bjöd Svenska Filminstitutet in till ett seminarium om några av de program som du behöver ha koll på just nu. Seminariet vänder sig till dig som arbetar inom filmproduktion och vill veta mer om hur AI faktiskt används idag och vilka fördelar de kan ha i ditt arbete.

– Det talas mycket om AI när filmens framtid står på agendan. De flesta har bra koll på de stora frågorna, så som upphovsrätt, etiska risker eller arbetsmarknadens framtida utmaningar. Men inte lika många har tagit steget att faktiskt börja använda AI i praktiken. Därför vill vi bjuda in till ett seminarium som syftar till att höja kunskapen på ett riktigt konkret plan, så att vi bättre rustas att möta framtiden tillsammans, säger Anna Croneman, vd Filminstitutet.

Om 2023 års inspirationskonferens belyste AI-teknikens nya möjligheter och rättigheter, så fokuserar årets AI-samtal på praktiskt användande. Under denna förmiddag visade aktörer inom branschen konkreta exempel för bland annat manusförfattare, producenter, postproduktion och andra filmarbetare. Vi fick dessutom höra mer om världens första AI-genererade dubbning.

Programpunkter

”En manusförfattares rapport efter ett år med ChatGPT (och andra språkmodeller)”, med Michael Hjorth
”Konstnärer och maskinintelligens”, med Mirko Lempert och Linda Janson
”Att använda AI för att skapa dialog och eftersynk”, med Ellinor Nilsson
”UFO Sweden är världens första långfilm som byter språk till engelska”, med Olle Tholén från Crazy Pictures
”Prompt_to_video. Hur blir text till video?”, med Didrik Thurfjell, filmfotograf

Medverkande

Michael Hjorth, manusförfattare
Linda Janson, produktionsdesigner
Mirko Lempert, visuell konstnär
Ellinor Nilsson, ljuddesigner
Olle Tholén, producent
Didrik Thurfjell, filmfotograf

Moderator: Emma Gray Munthe, filmjournalist

Seminariet tog plats den 10 oktober 2024 på Filmhuset i Stockholm.

Se våra tidigare samtal på vår YouTube-kanal.

Om programpunkterna


En manusförfattares rapport efter ett år med ChatGPT (och andra språkmodeller)

Michael Hjorth, manusförfattare sedan 1990 och medgrundare till produktionsbolaget Tre Vänner, delar med sig av sina personliga erfarenheter av den nya tekniken, dess möjligheter, men även dess begränsningar. Fokus ligger på praktiska erfarenheter, vikten av prompting och urval av data, samt de nya kreativa möjligheter som öppnar sig för skrivande personer.

Konstnärer och maskinintelligens

Denna presentation utforskar hur så kallade 'Large Language Models' (LLM) kan integreras i traditionella arbetsflöden för filmproduktion och förbättra skissning, planering och kommunikation, särskilt inom produktionsdesign. Utvalda experiment kommer att belysa både fördelar och nuvarande begränsningar i användningen. Presentationen hålls av Linda Janson, en produktionsdesigner med över 30 års erfarenhet inom film, TV och reklam, samt senior lektor i produktionsdesign vid Stockholms konstnärliga högskola, och Mirko Lempert, grundare av Monocular, som fokuserar på att kombinera LLM’s med traditionella 2D/3D-tekniker.

Om du vill är intresserad forskningsrapporten Mirko berättar om, hittar du det här:
https://www.monocular.se/next-1
Lösenord: Machine

Att använda AI för att skapa dialog och eftersynk

Sound designer Ellinor Nilsson visar hur man kan använda AI för ADR (Automated Dialogue Replacement) och spara tid i postproduktionen. Ellinor visar också exempel på hur hon med AI kan frilägga dialog och skapa M&Es.

UFO Sweden är världens första långfilm som byter språk till engelska

Crazy Pictures långfilm UFO SWEDEN lanseras i USA den 1 november och kommer gå upp på bio över hela landet som första film någonsin som byter språk till engelska med hjälp av AI. Karaktärernas munnar och dialog byts ut och filmen går från att uppfattas som svensk till amerikansk. Olle Tholén berättar om arbetet bakom och visar exempel från det som, enligt honom, kommer förändra filmbranschen för alltid.  

prompt_to_video. Hur blir text till video?
Didrik Thurfjell är nyexaminerad filmfotograf från SKH och mångsysslare inom rörlig bild. Just nu jobbar han på ett projekt som ska leverera  AI genererad rörlig bild direkt till klipp. Detta är en case study i hur man går från text till video. Vilka utmaningar, begränsningar och fördelar finns det? Vad kan man göra för att få AI:n att förstå ens intentioner? Samt en liten frågeställning; är filmen död om 10 år?

Skriv ut