Filmrummet
Bild av Axel Petersén
Axel Petersén. Foto: Svenska Filminstitutet

Möt Axel Petersén, konsulent för kortfilm och nya format

För en tid sedan tillträdde Axel Petersén som konsulent för kortfilm och nya format. Onsdagen den 20 mars bjöd Filmrummet in till ett samtal med den Guldbaggebelönade regissören, där han berättade om filmskapande och sin nya konsulentroll.

Axel Petersén har varit verksam som manusförfattare och regissör inom kortfilm, dokumentärfilm, konstfilm och långfilm sedan 2003. Bland hans långfilmer kan nämnas Avalon (2012), Toppen av ingenting (samregi med Måns Månsson, 2018) och Syndabocken (2023). Han har även gjort flera kortfilmer, bland annat The Tracks of My Tears 2 och A Good Friend of Mr World.

Axel är utbildad i filmregi, fri konst och konsthistoria bland annat på FAMU, Academy of Performing Arts i Prag och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Flera av hans filmer har visats och nominerats till priser, både i Sverige och internationellt. Hans senaste film Syndabocken hade världspremiär på Toronto internationella filmfestival och blev nominerad till hela nio Guldbaggar varav den vann sju stycken, vilket är rekord i Guldbaggesammanhang.

Uppdraget som konsulent för kortfilm och nya format innebär bland annat att lyfta fram nya röster och utmana de filmiska gränserna. Under samtalet berättade Axel om tankarna kring den nya rollen, men också om sin egen resa som filmskapare. 

Moderator för samtalet var Jonas Pedersen Hardebrant, Distributörskonsult.

 

Skriv ut