Filmrummet
Biograf Draken. Samtal under Filmforum.
Exteriör Draken (foto Filminstitutet), Anna Croneman (foto Henric Wauge), Andrea Östlund (foto Sandra Fogel)

Filmrummet på Göteborg Film Festival

Under årets Göteborg Film Festival närvarade Svenska Filminstitutet och Filmrummet, och på Filmforum arrangerades två samtal, ett om den långa spelfilmens framtid, sett ur filmkonsulenternas perspektiv, och ett möte med Andrea Östlund, konsultent för lång spelfilm. 

Vad saknas då, förutom pengar? – om den långa spelfilmens framtid, ur filmkonsulenternas perspektiv

Filmkonsulenterna har en unik position för att urskilja vad som ligger i luften – eftersom de tar del av de flesta filmprojekt som rör sig i branschen. Vad vill filmskaparna berätta? Saknas de stora visionerna, och förstår vi alls vad som krävs för att nå genomslag idag?

Första halvåret 2024 visade att den svenska publiken visst kan tänka sig att gå på bio och se ett brett utbud av svensk film: sex filmer med vitt skilda målgrupper i olika genrer drog tillsammans en publik på nästan en och en halv miljon. Det finns alltså hopp, även om ljuspunkterna är alltför få. På streamingtjänsterna prioriterar den unga publiken ”gamla” filmer. Vad kan det bero på? Vad är det som får filmpubliken att förlora sig i en historia, och primärt att vilja se en film på stor duk i en salong full med andra människor? Är vi tillräckligt duktiga på att förstå hur vi engagerar dagens publik, eller sitter vi kanske fast i gamla idéer?

Hör Filminstitutets vd Anna Croneman, chef för produktionsstöd Charlotta Denward och filmkonsulenterna för lång spelfilm Hanna Lejonqvist och Andrea Östlund i ett samtal om morgondagens filmer och visioner.

Möt Andrea Östlund, konsulent lång spelfilm

Den 16 september 2024 började Andrea Östlund sin tjänst som konsulent för lång spelfilm på Svenska Filminstitutet. På Göteborg Film Festival får du möjligheten att höra henne berätta om sina första fyra månader på jobbet, om vad det var som lockade henne till att söka tjänsten, förtjusningen av filmiska processer och relationen mellan smak och praktisk kunskap.

Andrea Östlund är regissör och universitetslektor i filmisk gestaltning vid HDK-Valand i Göteborg. Hon har regisserat tv-serier som Vår tid är nu och Zebrarummet. Hon har en bakgrund inom teatern och har en bred erfarenhet från svensk filmbransch sen sent 1990-tal. Andrea var filmkonsulent för den uppmärksammade talangsatsningen Rookie där bland annat Guldbaggebelönade Apflickorna (Lisa Aschan, 2011) ingick.

Moderator för samtalet var Jonas Pedersen Hardebrant, film- och marknadsföringskonsult.

Skriv ut