Tidigare evenemang
Ur den 101 år gamla svenska queerfilmen Vingarne. Foto: Filminstitutets bildarkiv

Spela roll, om HBTQ i film

Under årets Pridefestival i Stockholm arrangerar Filmrummet ett samtal om hur HBTQ-personer och HBTQ-rollfigurer får ta plats i film.

Var: Pride House, Panorama i Kulturhuset/Stadsteatern, Sergels torg i Stockholm
När:
fredag 4 augusti, 15.00–15.45
OSA: festivalpass krävs, ingen föranmälan.


Den svenska queerfilmen Vingarne hade premiär för 101 år sedan, då kvinnor kunde spela män, män spela kvinnor och det mesta var tillåtet på vita duken. I dag ser vi återigen många internationella exempel på filmer och tv-serier med HBTQ-rollfigurer (framför allt förkortningarna H och B). Men av de runt 25 årliga svenska filmpremiärerna har få ett HBTQ-tema eller HBTQ-karaktärer i sitt manus. I bästa fall kanske en av 25. Hur kommer det sig? Och hur kommer det sig att öppna HBTQ-skådespelare sällan får gestalta exempelvis första (hetero-)älskare? Och hur presenteras HBTQ-rollfigurer, kan missriktad välvilja att undvika klischéroller leda till osyniggörande? 
 
Hör författaren Mian Lodalen, regissören Jerry Carlsson (Skuggdjur, Komma ut), skådespelaren Bengt Braskered (Flykten till framtiden, Det blir aldrig som man tänkt sig) i ett samtal lett av Svenska Filminstitutets presschef, Jan Göransson. Fler gäster kan tillkomma.

Skriv ut