Tidigare evenemang

African Women in Film

Filmrummet och CinemAfrica bjöd in till ett samtal om afrikanska och afrodiasporiska kvinnors filmskapande, representation och möjligheter.

Med inbjudna filmskapare, skådespelare och forskare blickade vi inte minst på de politiska dimensionerna, i en diskussionen om afrikanska och afrodiasporiska kvinnors skapande och representation i film. 
 
Med ambitionen att både fördjupa och upprätta kopplingar mellan olika generationer diskuterades vi sexism, rasism, diasporans position, och inte minst Cinemafrica-festivalens huvudtema 2014: historieskrivning och hur man skapar sig ett utrymme i en till stora delar vit, patriarkal värld. Vilka utmaningar och vilka möjligheter finns det i dag för afrikanska kvinnliga filmare?

Med:
Nadia El Fani, filmregissör från Tunisien, Kudzai Chimbaira, skådespelare och regissör från Zimbabwe, verksam i Sverige, Nevline Nnjai, filmregissör från Nigeria och Astrid Assefa, skådespelare, teaterregissör och tidigare teaterchef för Dalateatern i Falun.

Moderator: Madeleine Bergh, CinemAfrica, regissör och tidigare forskare och lärare vid Stockholms dramatiska högskola (StDH)
 
TID: tor 20 mar 16.00 – 17.30
PLATS: Bio Mauritz i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm

Filmfestivalen CinemAfrica, 19 – 23 mars 2014

CinemAfrica arrangerar årligen Nordens största afrikanska filmfestival. Festivalen ger en unik möjlighet för barn, ungdomar och vuxna att få se kvalitetsfilm från de växande afrikanska filmindustrierna. Filmerna är gjorda av filmskapare med afrikanskt ursprung och festivalen verkar för att lyfta fram afrikaners egna bilder och berättelser. CinemAfrica visar spelfilmer, dokumentärer, kortfilmer och animerad film för skolor och allmänheten.

CinemAfricas filmfestival äger rum 19-23 mars 2014, på Södra Teatern och programsläppet sker den 19 februari 2014. Läs mer på cinemafrica.se

Skriv ut