Tidigare evenemang

Almedalen 2015

Filminstitutet fanns på plats i Almedalen 2015, bland annat med tre Filmrum.

Romer och mänskliga rättigheter i folkhemmets Sverige

Tisdag 30 juni 14.00-14.45 Biostaden Borgen, Hästvägen 24 i Visby
Teckentolkas

Medverkande: Lawen Mohtadi, regissör journalist författare Gellert Tamas, regissör journalist författare, Angelica Ström, Katarina Taikons dotter, samt Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet.

I bygget av det moderna Sverige lämnades en grupp kvar i sitt utanförskap – romerna. Välkommen till ett samtal om kampen för romers mänskliga rättigheter och plats i samhället, med utgångspunkt i klipp från den kommande filmen om Katarina Taikon.
 
Med ett gediget arkivmaterial i botten skapar Gellert Tamas och Lawen Mohtadi ett personporträtt i en dokumentärfilm som är lika angelägen som berörande. Historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare. 
 
Filmen distribueras av Triart och har premiär 2 oktober – passa på att redan nu se klipp ur den och höra regissörerna berätta om arbetet. Om hur den speglar framväxten av det moderna Sverige och romers utanförskap i folkhemsbygget. 

I vårt efterföljande seminarium fortsätter samtalet om situationen i dagens Sverige och Europa, med inbjuda politiker från riksdag, regering och EU-parlamentet.


Var finns dagens Katarina Taikon?

(I Almedalsguiden kallad EU-migration, tiggeri och mänskliga rättigheter)

Tisdag 30 juni 15.00-15.45 Biostaden Borgen, Hästvägen 24 i Visby
Teckentolkas

Medverkande: Lawen Mohtadi, regissör journalist författare Gellert Tamas, regissör journalist författare Soraya Post, Europaparlamentsledamot, Feministiskt initiativ. Åsa Regnér, barn- äldre- och jämställdhetsminister, Socialdemokraterna. Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson, Folkpartiet. Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet.

Katarina Taikon Katarina Taikon föddes i ett tält. Och kom att förändra Sverige. Historien om kvinnan som lärde sig läsa och skriva som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare, är en berättelse om framväxten av det moderna Sverige, och den grupp som lämnades utanför. 

Om romers och EU-migranters ställning i Sverige och Europa i dag, med Soraya PostÅsa Regnér och Erik Ullenhag, samt Gellert Tamas och Lawen Mohtadi – som regisserar filmen om Katarina Taikon. Samtalet leddes av Anna Serner

Filmen får sin premiär i en tid när romers livsvillkor står på den politiska agendan. I en debatt där åsikterna går isär. Politikerna kan inte enas om hur utblottade EU-medborgare ska kunna hjälpas till en dräglig tillvaro, samtidigt som andra folkvalda representanter föreslår förbud mot tiggeri. I vårt föregående seminarium visar vi klipp ur den kommande filmen och samtalar med dess regissörer.


Filmen efter filmavtalet

Tisdag 30 juni 17.00-18.00 Biostaden Borgen, Hästgatan 24 i Visby
Teckentolkas

Medverkande: Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, Miljöpartiet. Anna Serner, vd, Svenska Filminstitutet. Alexandra Pascalidou, moderator.

Den 8 maj 2015 skedde en historik vändning i svensk filmpolitik. En vändning som kommer att påverka svensk film och filmbransch i grunden. Regeringen sade då upp filmavtalet som i olika skepnader legat till grund för finaniseringen av svensk film sedan 1963. Det innebär att ny svensk film från 2017 inte längre kommer att finansieras med 10 % av biografernas biljettintäkter, utan med skattemedel. Vad innebär då detta för svensk film och filmbransch i framtiden? 

Om det talade Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Svenska Filminstitutets vd Anna Serner i ett samtal lett av Alexandra Pascalidou

Skriv ut