Tidigare evenemang
Foto: José Figueroa, Kultur i Almedalen

Almedalen: de viktigaste valfrågorna och en smygpremiär

Under Almedalsveckan i Visby 2018 arrangerade vi ett Filmrum med fyra ledarskribenter om valets viktigaste frågor. Utgångspunkten var kortfilmerna i projektet RÖST, en satsning av Filminstitutet, SVT och Folkets Bio under valåret 2018. Vi bjöd också på en smygpremiär av Jane Magnussons Cannes-visade dokumentär Bergman – ett år, ett liv.

Var: Folkets Bio Visby, Adelsgatan 39
När:
Tisdag 3 juli

  • 14.00–16.30 Seminarium: Fyra ledarskribenter siar om valets viktigaste frågor
  • 17.00–19.00 Smygpremiär: Bergman – ett år, ett liv

Fyra ledarskribenter siar om valets viktigaste frågor 

Seminariet inleddess med åtta kortfilmer och följes av ett samtal med utgångspunkt i filmerna. I Almedalsguidens promgram kallades seminariet "Filmer som skapar politiskt engagemang avslöjar valets viktigaste frågor".

14.00–14.45 RÖST – åtta kortfilmer inför valet 2018
RÖST är ett kortfilmsprojekt av Filminstitutet, SVT och Folkets Bio. Syftet är att bredda berättelsen om Sverige, demokratin och att inspirera till valengagemang. Distributören Folkets Bio och Filminstitutet presenterar filmerna, som finns listade nedan, och projektet. 

15.00–16.30 Samtal med ledarskribenter
Vilka valfrågor kommer avgöra valet och få fler att rösta? Vi bjuder in chefredaktörer och ledarskribenter från Sydsvenskan, Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Gotlands Tidningar för att diskutera vilka ämnen de tror kommer bli höstens största valfrågor. Deltagarna väljer ett bidrag ur kortfilmsatsningen RÖST som de anser avspeglar samhällsfrågorna som kan avgöra valet och moiverar varför, i ett samtal lett av vår vd Anna Serner
 
Panelen:
Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad
Anders Lindberg, politisk chefredaktör Aftonbladet
Adam Cwejman, ledarskribent Göteborgs-Posten
Malena Bendelin, vikarierande politisk chefredaktör Gotlands Tidningar
Moderator: Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet

Bakombild från Det sjunde inseglet. Foto: SF Studios

Smygpremiär: Bergman – ett år, ett liv

17.00–19.00, insläpp 16:45. Fri entré, ingen föranmälan
Mellan 1957 och 1963 regisserar Ingmar Bergman  några av filmhistoriens största klassiker: Det sjunde inseglet, Smultronstället, Nära livet, Ansiktet, Djävulens öga, Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Lustgården, Nattvardsgästerna och Tystnaden. Därtill sätter han upp tolv teaterproduktioner, regisserar sex tv-filmer och skriver flera manus. Hur är det möjligt? Vem var Ingmar Bergman?

Bergman – ett år, ett liv är ett helhetsporträtt av konstnären och människan Ingmar Bergman och visades i Cannes tidigare i år. Vår visning inleds av filmens redaktör Henrik von Sydow och Anna Serner. Sverigepremiär 13 juli.

Regi: Jane Magnusson
Producenter: Mattias Nohrborg, Cecilia Nessen, Fredrik Heinig
Förhandsvisningen genomförs i samarbete med produktionsbolaget BRF och filmens distributör SF Studios.

Skriv ut