Tidigare evenemang
Foto: Kristian Laache

Att vara eller icke vara lesbisk, det är frågan

I filmens barndom kunde kvinnor spela män, män spela kvinnor och i princip allt var tillåtet på vita duken. Men med realismens och kanske framförallt moralismens intåg i filmmediet förändrades detta. Hur ser det ut nu, runt 80 år senare?

När: Fredag 22 april 14.00 – 15.30 
Var: Bio Mauritz i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm

Ett samtal mellan Rikard Wolff och Sofia Ledarp, Ellen Jelinek och Liv Mjönes – som alla tre gjort lesbiska roller i exempelvis Fröken Frimans krig, Kyss mig, Äkta människor och ModusEva Johansson och Louise Löwenberg, aktuella i det kommande Moving Sweden-projektet Den största av dom största, samt Anna-Lena Efverman, just nu aktuell i Fablerna på Stockholms Stadsteater i Skärholmen och Moving Sweden-filmen Surprise. Om att gestalta lesbiska kvinnor, och om hur lesbiska erfarenheter kan vara en styrka i skådespelaryrket.
 
På sistone har fler och fler lesbiska rollfigurer dykt upp i storfilmer och dramaserier. I historiska produktioner görs inte längre omskrivningar, utan lesbiska personer får vara lesbiska även i filmatiseringar, och vi ser allt mer komplexa skildringar av kvinnor generellt. Kan erfarenhet av att leva som homosexuell snarare kunna ses som en merit än ett hinder inom rollsättning och skådespelaryrket – oavsett roll?

Skriv ut