Två år som ambassadör i filmens tjänst
Suzanne Osten tillträdde som barnfilmsambassadör våren 2015 och har sedan dess arbetat för att på alla fronter stärka barnfilmens ställning i Sverige. I vår tar det tvååriga mandatet slut, men innan den gröna ambassadörsbaskern läggs på hyllan kommer hon till Filmrummet för ett samtal med Anna Serner. Om hur det gått och vilka utmaningar som nu möter barnens och filmens framtid.
När: onsdag 10 maj 15.00 – 16.00, kaffe från 14.30.
Var: Bio Mauritz i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.
Många resor och möten har det blivit under två år. Med skolelever som gör egna skräckfilmer, med lärare som brinner för filmen, med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arbetet har gått att följa längs vägen genom ambassadörsbloggen, där hon bland annat skrev såhär i januari i år:
En av mina upptäckter är tyvärr att det förakt jag själv mött för teater för barn är ännu större på barnfilmsområdet. Medan barn äter, läser, tänker och skriver film. Film är det nya språket och barn läser det bättre än vi, deras lärare. barnfilmsambassadoren.wordpress.com
Så hur mår barnfilmen i Sverige i dag? Har synen på barns relation till film ändrats nu när barn växer upp med konstant tillgång till, och möjlighet att själva skapa, rörlig bild? Har skolan hängt med? Hur ser svensk filmbransch på barnfilm?
Någon ny barnfilmsambassadör kommer inte att tillsättas, men Svenska Filminstitutets arbete för att stärka barnfilmen och filmens plats i skolan fortsätter. Bland annat tillsätts en barnfilmskonsulent efter sommaren. Hör mer i samtalet mellan barnfilmsambassadören Suzanne Osten och Anna Serner, Filminstitutets vd.
Uppdraget
Barnfilmsambassadören har jobbat för
- att alla barn i Sverige* ska få se film som får dem att inspireras, utvecklas och växa som individer, människor och världsmedborgare.
- att det ska finnas tillgång till värdefull barnfilm i alla längder, genrer och uttryck: underhållande, undersökande, underbar film. Animerad, dokumentär och experimentell film. Dramer, komedier och skräck…
- att filmkonsten ska in på skolschemat så att alla elever i Sverige får möjlighet att se på, samtala om och själva skapa film.
- att film för barn och unga ska ges det utrymme inom kulturjournalistik, kulturpolitik, utbildning och forskning som den förtjänar.
- att alla vuxna ska veta att barn är estetiska konnässörer, att starka kulturupplevelser är bra för barn och att konstig konst inte behöver vara konstig och definitivt inte är farlig för barn.
Publicerad 18 april 2017