Tidigare evenemang
Foto: Christopher Mair

En barnfilms framgång

Barnfilmers väg till publiken är inte alltid densamma som filmer för en vuxen publik och vad är egentligen framgång för en barnfilm? Välkommen till ett inspirerande eftermiddag där vi ser på framgångsrika barnfilmer ur tre perspektiv: stor ordinarie biografpublik, starka skolbioupplevelser och höga betyg från filmkritiker. Dessutom avslöjar SF Bio vem som mottar årets barnfilmsstipendium.

När: tisdag 28 november 13.00–16.00
Var: Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1–3 i Stockholm

Biograflansering
Under Filmrummet Vem ser svensk film? i våras såg vi flera exempel på framgångsrika biograflanseringskampanjer, bland annat Rum 213 som lyckades nå ca 80 000 personer på bio trots ett estimat på 15 000. Vi inleder även denna eftermiddag med en framgångsrik biograflansering. Sune i fjällen sågs av 570 969 personer på bio. Patrick Ryborn, producent, berättar om lanseringen, filmens resa efter premiären och vilka lärdomar den gett. 

 
En filmkritikers perspektiv
Hur mår svensk barnfilm ur ett kritikerperspektiv? Går det att säga något generellt om kvaliteten i nutida svensk barnfilm eller är det helt titelberoende? Dagens Nyheters Mårten Blomkvist om hur barnfilmer recenseras.
 
Film i skolan
Barnfilmer möter ofta sin största publik genom skolornas arbete med film i pedagogiken, både på bio och via andra fönster. De besökssifforna finns tyvärr inte samlade någonstans men desto mer vet vi om hur starka kulturupplevelser leder till spännande samtal. Regissören och Gullspriavinnaren Petter Lennstrand och Helena Sandberg, filmpedagog och skolbioansvarig i Jönköpings kommun, berättar om hur den internationella festivalsuccén Upp i det blå har använts i skolan och barnens upplevelser av filmen.
 
Panel
En fördjupande diskussion om perspektiv på barnfilmers framgång med Patrick Rydborn, Helena Sandberg, Mårten Blomkvist, samt Jenny Gilbertsson, filmkonsulent för barn och unga på Filminstitutet.

Och vinnaren är
Mottagaren av SF Bios barnfilmsstipendium, som i vår tilldelas 100 000 kr under BUFF, tillkännages av Thomas Runfors och Mikaela Engström från SF Bio.

Moderator för dagen är skribenten, forskaren och barn- och ungdomsfilmexperten Malena Janson.

Skriv ut