Tidigare evenemang

Fem röster om film och EU-valet

Filmrummet bjöd in till en kväll med filmklipp, samtal och mingel om dagens Europa. Och om varför våra röster i EU-valet var viktigare än någonsin. Kvällens gäster var Maria Arnholm, Magnus Linton, Anna Jardfelt, Lawen Mohtadi och Gellert Tamas, som samtalade med Svenska Filminstitutets vd Anna Serner.

Utifrån filmklipp som illusterar aktuella samhällsfenomen och politiska händelser i Europa diskuterade våra inbjudna gäster olika teman. Precis som på Svenska Filminstitutets sajt Augmented Society, fast live.
 
Först ut var Maria Arnholm, jämställdhets- och biträdande utbildningsminister (FP). Utifrån filmen 4 månader, 3 veckor och 2 dagar talade hon om kopplingen mellan kvinnors begränsade rättigheter till sin egen kropp och den växande fascismen i Europa.  
 
Magnus Linton är författare till flera uppmärksammade reportageböcker om kontroversiella ämnen, däribland De hatade – om radikalhögerns nya måltavlor som skapade stor debatt i Utöya-massakerns kölvatten. Denna kväll talade han om den tilltagande nationalismen i Europa och dess uppdaterade fiendebilder, med utgångspunkt i filmen This is England.
  
Utrikespolitiska institutets direktör Anna Jardfelt gav sin analys av Europas val av roll i en osäkrare värld. Utifrån filmen Ingenmansland talade hon om EUs utveckling sedan krigen i det forna Jugoslavien på 90-talet och handfallenheten inför Rysslands utrikespolitik i dag. 
 
Lawen Mohtadi och Gellert Tamas är båda journalister och författare. 2012 släppte Mohtadi den uppmärksammade Den dag jag blir fri: en bok om Katarina Taikon som just nu filmatiseras, av Mohtadi i samarbete med Gellert Tamas. Under kvällen visade de en sekvens med filmat material, med en kort "work-in-progress". Med utgångspunkt i det, talade de om romernas utsatta situation i Europa.
  
TID: Tor 15 maj 18.00 – 20.00, med efterföljande mingel till 21.00.
PLATS: Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm

Skriv ut