Film, klass och makt
Hur skildras dagens arbetarklass i filmen? Arbetslöshet, utanförskap, tillfälliga jobb, papperslösa som utnyttjas och lågavlönad arbetskraft från andra EU-länder. De senaste åren har filmer om människorna längst ned på samhällsstegen fått stort genomslag. Med framgångarna för titlar som Äta sova dö, Ingen riktig finne, Mig äger ingen och Second Class så är det tydligt att de här filmerna engagerar.
Vilken betydelse har dessa filmer för samhällsdebatten i stort? Kan den senaste tidens samhälls- och klasskildringar vara en trend? Suktar vi efter berättelser från snarare änom människor i samhällets olika skikt? Hur kan filmen bidra till att föra samtalet vidare utanför biografen eller TV-soffan?
Om dessa frågor pratade Kristian Lundberg – som tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris för den uppmärksammade och prisbelönta självbiografiska skildringen av vardagen för hamnarbetare i Malmö, Yarden – samtMåns Månsson som ska regissera filmatiseringen, för ett samtal med Tove Torbiörnsson från Svenska Filminstitutet.
Detta var Filmrummets del i ett samarbete med Dramaten, Sveriges Radio ochTensta Konsthall på temat ungdomsarbetslöshet, utanförskap och otrygga anställningar. Läs mer via länken i högerspalten!
TID: Tis 7 maj, 18.00 – 19.30
PLATS: Bio Mauritz, Filmhuset Borgvägen 1, Stockholm
Publicerad 03 juli 2015