Tidigare evenemang
Barnförbjudet, Pensionat Paradiset, Sagolandet, Tystnaden

Film som förändrade Sverige

Hur påverkar filmen samhället och konsten? I den här film- och samtalsserien visar vi och samtalar om fyra filmer ur den svenska filmhistorien som har väckt debatt, påverkat sin samtid, underhållit och utvecklat konsten. Samtalsledare är Pekka Heino och serien är ett samarbete mellan Forum/Debatt och film på Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm och Filmrummet.

Var: Klarabiografen i Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm.
När: 18.00 följande tisdagar 20/9, 18/10, 22/11 och 6/12
Biljetter: kulturhusetstadsteatern.se/film

  • 20/9 Pensionat Paradiset (1936) Göran Everdahl, filmkritiker och journalist, Sissela Kyle, skådespelare och Parkteaterchef.
  • 18/10 Tystnaden (1963) Maria Sveland, journalist och författare, Bahar Pars, skådespelare
  • 22/11 Sagolandet (1988) Nisha Besara, vd Unga Klara, Hynek Pallas, filmkritiker och journalist 
  • 6/12 Barnförbjudet (1979) Bianca Kronlöf, komiker och skådespelare, Marcus Lindeen, regissör och dramatiker.

Samtliga filmer har restaurerats digitalt av Svenska Filminstitutet. Läs mer om filmerna nedan!

Pensionat Paradiset

1937, av Weyler Hildebrand, 77 min, Barntillåten
Skådespelare: Thor Modéen, Julia Cæsar, Maritta Marke, Nils Ericson

Populärt och bespottat lustspel med Thor Modéen som ställföreträdande operasångare på ett värdshus i skärgården med flera giriga gäster. Filmen, som tidigt kom att kallas ”pilsnerfilmernas pilsnerfilm” stack i ögonen på kultureliten men älskades av publiken. Ett par veckor efter premiären utlöste den en stor kulturdebatt om den svenska filmens undermåliga kvalitet. En kritiker skrev: "Svensk film – en skamfläck för vår kultur". Med åren har filmen delvis omvärderats. Hur står sig Pensionat Paradiset idag? Vad är dagens motsvarighet? Och vem bestämmer vad som är god underhållning? Gäster: Göran Everdahl, filmkritiker och journalist, Sissela Kyle, skådespelare och Parkteaterchef.
Läs mer om filmen och hur du gör för att visa den på din biograf.

Tystnaden

1963, av Ingmar Bergman, 95 min, tillåten från 15 år
Skådespelare: Ingrid Thulin, Gunnel Lindblom, Jörgen Lindström, Birger Malmsten

Ingmar Bergman skildrar mästerligt uppgörelsen mellan två systrar (Ingrid Thulin och Gunnel Lindblom) på resa i ett namnlöst land. Filmens explicita sexscener vållade censurdebatt och filmen blev SF:s dittills största succé. Trots sina explicita scener undgick den svensk censur, vilket vållade debatt ända upp på riksdagsnivå. Den internationella lanseringen tryckte hårt på det ekivoka ryktet och i Argentina dömdes filmens distributör till ett års villkorligt fängelse. Filmen guldbaggebelönades för bästa skådepelare (Ingrid Thulin), bästa regi och bästa film. Skulle en film som Tystnaden kunna göras idag? Vad får inte visas på film idag? Och skrivs det motsvarande roller för kvinnliga skådespelare idag? Gäster: Maria Sveland, journalist och författare, Bahar Pars, skådespelare.
Läs mer om filmen och hur du gör för att visa den på din biograf.


Sagolandet

1988, av Jan Troell, 188 min, tillåten från 11 år
Medverkande: Rollo May, Ingvar Carlsson, Tage Erlander, Johanna Troell

Jan Troell filmade runtom i Sverige under fem års tid och resultatet blev ett kritiskt reflekterande kring det svenska samhällets tillstånd. Innan anade vilken kraft en tre timmar lång dokumentärfilm kunde ha. Filmen väckte stor debatt och gick under lång tid på biograferna runtom i Sverige. Frågeställningarna är lika aktuella idag: Vad har vi offrat för vårt effektiva och strukturerade samhälle? Vad är egentligen lycka? Vilket Sverige berättas det om idag, och av vem? Det är en spännande tanke att föreställa sig dagens politiker reflektera kring frågor som dessa på en pinnstol ute i skogen. Gäster: Nisha Besara, vd Unga Klara, Hynek Pallas, filmkritiker och journalist.
Läs mer om filmen och hur du gör för att visa den på din biograf.


Barnförbjudet

1979, av Marie-Louise Ekman, 81 min, Barntillåten
Skådespelare: Ann Smith, Bibi Andersson, Rolf Skoglund, Annalisa Ericson, Michael Segerström

Marie-Louise Ekman gjorde upp med såväl kärnfamiljen som bilden av barnet i sin långfilmsdebut Barnförbjudet. Hon berättade ur barnets perspektiv, vilket förstärktes av Carl Johan De Geers färgstarka och fantasifulla scenografi. För koreografin stod Mats Ek. Filmen liknade ingen annan och provocerade många. På 70- och 80-talen slog för första gången ett större antal kvinnliga filmskapare igenom inom svensk film. Ekman var en av dem. Det har fortfarande inte kommit någon film som liknar Barnförbjudet. Vem är lekfull, experimentell och utmanande i svensk film idag? Gäster: Bianca Kronlöf, komiker och skådespelare, samt Marcus Lindeen, regissör och dramatiker.
Läs mer om filmen och hur du gör för att visa den på din biograf.

Skriv ut