Tidigare evenemang
Panelsamtal
Emma Gray Munthe, Sophia Olsson, Roger Deakins, Ita Zbroniec-Zajt. Foto: Christopher Mair

Filmfotots konst

Möt fotograferna Roger Deakins, Ita Zbroniec-Zajt och Sophia Olsson i ett Filmrum om konsten att filmfotografera. Evenemanget genomför vi i samarbete med Föreningen Sveriges Filmfotografer, FSF, och Ljud & Bildmedia AB som dessutom presenterar aktuell kamerateknik.

När: onsdag 31 maj 12.30 – 18.00
Var: Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm 

Fotot är centralt för all typ av film. Filmfotografen har helhetsansvar för det visuella berättandet tillsammans med regissören och produktionsdesignern. Det är en konst att med berättelsen som grund kunna förverkliga regissörens, såväl som ens egen, vision av hur en historia ska gestaltas i bild och nå fram till åskådaren. Känslan för att utnyttja teknik, ljus, komposition, färg och rörelse i berättandet är ett konstuttryck som uppnås genom flitigt övande. 
 
Under dagen hålls en masterclass med  Roger Deakins, som har en minst sagt diger meritlista och hela tolv Oscarsnomieringar för bästa fofo i ryggen. Men innan dess möter vi filmfotograferna Ita Zbroniec-Zajt, som var dubbelt nominerad och kammade hem Guldbaggen för bästa foto i januari, och Sophia Olsson som just nu är högaktuell med den hyllade Sameblod. Samt belysningsmästaren Luisa Fanciullacci, som bland annat arbetat med Pojkarna och Återfträffen, och Robert Blom, från Ljud & Bildmedia, som presenterar tekniska landvinningar och kvalitetskameror. Filmjournalisten och kritikern Emma Gray Munthe är moderator.
 
Evenemanget genomförs i samarbete med Föreningen Sveriges Filmfotografer, FSF, samt Ljud & Bildmedia AB.

Skriv ut