Tidigare evenemang
Lanternan från supertankern som möter flotten på medelhavet. Foto: Gründer Film

Flykt på film

På väg över medelhavet i en knappt sjöduglig båt. Med varsin GoXPro-kamera. I den hyperaktuella dokumentärfilmen The Crossing – som visades av SVT 1 november – skildras syriska flyktingars väg till Europa och asylprocessen när de väl nått fram. Till Filmrummet kom Rami Aaramouni och Angela Alsouliman, som medverkar i filmen – och till stor del är dess fotografer – samt filmens regissör George Kurian – som tidigare gjort reportage åt bland annat BBC, Arte och National Geographic.


George Kurian filmade under sommaren 2014 en grupp syriska flyktingar i Kairo och deras väntan på att kunna ta sig till Italien och vidare till andra platser i Europa. Efterhand kom George Kurian allt närmre människorna som han skildrade. 
 
Angela Alsouliman hade arbetat som tv-reporter och journalist i Syrien och i exil från Egypten. Nätverksingenjören Rami Aaramouni började, när kriget bröt ut i Syrien, att filma och dokumentera våldet och tvingades till slut fly, även han hamnade då i Egypten. Nu måste de båda lämna Kairo. 

När de till slut hittat en båt som ska ta dem till Italien bestämmer sig några av dem för att deras väg över havet måste dokumenteras. Med sina sista pengar köper de inte mat, utan varsin GoXPro-kamera för att kunna filma deras livsfarliga resa över medelhavet mot Italien. De filmar hela resan, från starten i små överlastade båtar till mötet med supertankern som tar med dem ombord och fortsätter till Genua i Italien. Väl där möter George Kurian upp dem och fortsätter följa deras liv som flyktingar i Europa. Några återförenas med sina familjer, andra bygger upp ett nytt liv. Ytterligare andra slussas vidare från en asylprocess till nästa i en fortsatt oviss tillvaro bland annat i Hällefors. I dag bor Angela i Bryssel och Rami i Amsterdam. Läs mer om filmen på grunderfilm.no.


Flykt på film, medverkande George Kurian, Rami Aaramouni, Angela Alsouliman och Hanna Heilborn.

I Filmrummet samtalade Hanna Heilborn med George Kurian, Rami Aaramouni och Angela Alsouliman om filmprocessen och den nya kamerateknikens möjligheter för att ge mer nyanserade bilder av och en djupare förståelse för den pågående flyktingkatastrofen. 
 
Hanna Heilborn är regissör och delägare i Story AB. Hennes mest uppmärksammade arbeten är de banbrytande och prisbelönta animerade dokumentärerna Gömd (2002), Slavar (2008) och Sharaf (2011) som hon regisserade tillsammans med David Aronowitsch.

 
NÄR: Torsdag 22 oktober, 09.00 – 10.30 
VAR: Bio Mauritz i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm

Skriv ut