Tidigare evenemang
Foto: Anton Renström

Fucking Sverige

Hur ser skildringarna av vårt 157 mil avlånga land ut på film? Och hur vill vi att de ska se ut? Romantisk idyll, själsligt kvävande eller som vilken plats som helst? De på temat erfarna regissörerna Clara Bodén från Krokom och Victor Lindgren från Umeå, samt producenten och manusförfattaren Simon Österhof delade med sig av sina tankar i ett samtal där vi synade vilken roll glesbygden spelar i svensk film. Helena Ingelsten, redaktör på SVT Kortfilm, ledde samtalet. Evenemanget genomfördes i samarbete med Film Fest Sundsvall.

När: torsdag 12 april 16.30 – 17.30.
Var: Filmstaden Sundsvall, Esplanaden 29, Sundsvall.

Fucking Åmål, Jägarna, Barnen från frostmofjället, Småstad, Rågens rike, Änglagård, Äppelkriget, Amatörer, Persona, Tårtgeneralen, En trallande jänta, Sameblod... Exemplen ur svensk filmhistoria är många, med allt från nidbilder till romantiserande drömmar. Men finns det delar av landet som är blanka på filmkartan? Vilka eller vems perspektiv på glesbygdens livsvillkor saknar dagens filmskapare? Och hur vill de forma den framtida bilden? Vi pratar stad och land, mellanstora städer, bruksorter och byar. Centrum och periferi.

Clara Bodén tävlar i Norrland Shorts Competition på Film Fest Sundsvall med sin film Ingen sömn på Stengatan, där vi följer nattskiftet i Luleå till toner av Mattias Alkberg. Victor Lindgren tävlar i samma sektion med Kometen, en tolkning av Melker Garays novell med samma namn. Simon Österhof har bland annat skrivit manus till och producerat kortfilmen Topp 3.

Skriv ut