Tidigare evenemang
Filmrummet
Från "Flickorna" av Mai Zetterling. Stillbildsfotograf: David Hughes. Rättigheter: Sandrew AB.

Publiken och filmskaparen

Under Göteborg Film Festival 2019 arrangerade Filminstitutet en heldag med en rad seminarier och teman. Vilka är den kulturintresserade publiken? Och hur ser konkurrens- situationen ut för de filmer som vill locka den? Vi träffade upphovsmakarna bakom några aktuella filmer i ett samtal med utgångspunkt i mötet med publiken. Sist men inte minst laddade vi upp inför årets Guldbaggegala med att försnacka med några av årets nominerade. Programmet genomfördes i samarbete med Oberoende Filmares Förbund (OFF). Delar av dagen filmades och finns att ta del av nedan.

När: Lördag 26 januari 09.30-15.30
Var: Auktionsverket Kulturarena, Tredjelånggatan 9 i Göteborg

Program

09.30 Kaffe

10.00 Hej och välkommen!
Anna Serner, Filminstitutets vd, Johan Seth och Karin Ekberg, båda ordförande i OFF, hälsar välkomna. Moderator för dagen är Kristina Colliander, filmstödschef på Filminstitutet.

10.10 Vilka är den kulturintresserade publiken och vad ser de på?
Torkel Stål, analytiker på Filminstitutet, förmedlar bilden av den kulturintresserade publiken. Film är kultur och alla som ser film är kulturintresserade, eller? Vad innebär det egentligen att vara kulturintresserad inom filmens värld? Och hur uppfattar olika målgrupper svenska filmer?

10.40 Fighten om den kulturintresserade publiken?
Lanseringskonsulenten Helena Simonsson berättar om hur konkurrenssituationen ser ut för de filmer som vill locka den kulturintresserade publiken. Hur gick det för de svenska filmer som hade premiär 2018? Tomas Johansson, ansvarig för distributionsstöd för utländsk film, berättar om vilka filmer som konkurrerar med de svenska. Vad kan vi lära och hur går vi framåt?

11.00 Välkommen till konsulentrummet
Vi får ta del av processen mellan filmkonsulenten Jenny Gilbertsson och filmskapare såsom regissör, manusförfattare och producent, med utgångspunkt från ett nytt spännande projekt.

11.30 Hur filmklassikerna tar plats på biograferna
Digitaliseringen har öppnat nya möjligheter vad gäller distribution av film. Vanliga biografer som inte tidigare haft möjlighet att visa till exempel klassiker har nu ett helt annat utbud att välja på än tidigare, och det märks på repertoaren. Men hur programsätter man ett nytt utbud, vilken är publiken och hur når man den? Ett panelsamtal med Pontus Paulin Hugo, Hagabion, Folkets Bio i Göteborg, Malin Cramér, kultursekreterare film, producent Jönköping Filmfestival och programansvarig Filmstudion, Jönköpings kommun, Jens Lanestrand, verksamhetsledare för Biografcentralen och bio.se, samt Lova Hagerfors, chef för Tillgängligt filmarv på Filminstitutet.

12.15 Lunch

12.45 Filmskaparnas möte med publiken
Oberoende Filmares Förbund modererar samtal med upphovsmakarna bakom några aktuella filmer utifrån mötet med publiken. Bland annat får vi höra teamet som skapat Rekonstruktion Utøya, en inblick i den kommande filmen Entreprenör samt prata med regissören bakom Parning. Karin Ekberg och Johan Seth från OFF, Carl Javér och Fredrik Lange från Vilda Bomben Film AB, Simon Vahlne och Axel Danielson från Plattform Produktion samt Lina Mannheimer från French Quarter Film.

13.30 Nya filmkonsulenter och ny chef för produktionsstöd
Vi välkomnar två nya konsulenter, Anders Nylander, långfilmskonsulent, Ami Ekström, kortfilmskonsulent, samt Filminstitutets nytillträdda chef för avdelningen produktionsstöd, Magdalena Jangard. Filminstitutets vd Anna Serner leder samtalet.

14.00 Speed-dates med Filminstitutets filmkonsulenter
Anders Nylander och Madeleine Ekman, konsulenter för lång spelfilm, Ami Ekström, konsulent för kortfilm, Jenny Gilbertsson, filmkonsulent för barn och unga, Klara Grunning och Juan Pablo Libossart, konsulenter för lång och kort dokumentärfilm, Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden, samt lanseringskonsulent Helena Simonsson.

14.45 Guldbaggespecial: De nominerade är …
Vi samtalar med nominerade till årets Guldbagge om hur det känns att vara nominerad och vad förväntningarna är. Vi träffar även tidigare nominerade som berättar om vad det betyder att bli nominerad med hopp om att vinna en Guldbagge. Samtalet modereras av Camilla Larsson, Programchef Göteborg Film Festival.

15.30 Dagen avslutas

Skriv ut