Tidigare evenemang
Åse Kleveland, Maria Jansson, Ebba Witt-Brattström, Anna Serner, Zandra Thuvesson. Foto: Christopher Mair

Hur mycket jämställdhet tål Norden?

Är Sverige verkligen bäst i klassen när det gäller stödfördelning och kvinnlig representation i filmbranschen? Och varför skiljer sig situationen i Norge och Danmark så väsentligt från den i Sverige? När nordicwomenfilm.com presenterades under seminariet 50/50 by 2020 i Cannes 2016 var det en nyhet som fick stort genomslag i internationell press. Nu blir sajten nordisk och tillsammans med Stockholms universitet firar Filminstitutet detta med en nordisk heldag i Filmhuset, med Filmrum, seminarier och film med levande musik på Cinemateket.

Var: Filmhuset, Borgvägen 1–3 i Stockholm
När: torsdag 30 november. 
09.30–11.00 Filmrummet
11.00–17.00 seminarier  
17.00–18.00 reception  
18.00–20.00 föreläsning och filmer med levande musik på Cinemateket

Med utgångspunkt i den pinfärska jämställdhetsrapporten ”Hit och ännu längre”, som släpps samma dag, inleds dagen med Filmrummet. Ett samtal med Åse Kleveland, vd på Svenska Filminstitutet 2000–2006 och tidigare norsk kulturminister, forskaren Maria Jansson, professor Ebba Witt-Brattström och Anna Serner, Svenska Filminstiutets nuvarande vd. Moderator är Zandra Thuvesson.

Om arbetet sedan Filminstitutet fick uppdraget från regeringen att främja jämställdhet i svensk filmbransch i början av 2000-talet. Vad har hänt sedan dess? Hur ser det ut i våra grannländer och vad blir nästa steg? 

Förmidagen fortsatte sedan med seminarier om nya filmprojekt, ny forskning om kvinnor och film i Sverige och eftermiddagen om kvinnliga regissörer och manusförfattare i Norge och Danmark, med nedslag i olika historiska perioder – under rubriken Transnordic Trajectories: Past, Present and Future Film History through Nordic Women in Film. Dagen arrangeras i samarbete med  norska Nasjonalbiblioteket och Köpenhamns Universitet, samarbetspartners för Nordic Women in Film.

Skriv ut