
Kolonialismen, den samiska verkligheten och filmen
Amanda Kernells långfilmsdebut Sameblod har berört en global publik i sitt segertåg på festivaler runt jorden och har nu setts av över 140 000 personer på biograf i Sverige. Inför Sametingsvalet 21 maj bjöd vi, i samarbete med Stockholms universitet, in till ett Filmrum om kulturens makt och möjlighet att spegla de samiska smärtpunkterna i dagens demokrati.
När: onsdag 3 maj, Sameblod 14.00–15.50, samtal 16.00–17.30,
samt efterföljande mingel i restaurangen, Filmhuset bar och bistro.
Var: Bio Victor i Filmhuset på Borgvägen 1 i Stockholm.
Samtalet livesändes på Facebooksidan Svensk film.
Sameblod har med sin starka berättelse fått ett stort genomslag både medialt och publikt. Den har aktualiserat samernas och det koloniala Sveriges nära historia . Men vilka frågor står på spel inför valet till Sametinget och hur speglas dessa i musik, litteratur och film?
Vi inleder med att visa Sameblod. Därefter följer ett samtal mellan regissören Amanda Kernell, historikern Patrik Lantto från Centrum för samisk forskning på Umeå universitet, Ragnhild Nilsson som är doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Oskar Njajta Östergren, från International Sámi Film Institute. Anna Serner, Svenska Filminstitutets vd, och Ulf Mörkenstam, forskare i statsvetenskap vid Stockholms universitet, leder samtalet. Efteråt är alla välkomna att fortsätta kvällen under ett mingel i Filminstitutets lunchrum.
Publicerad 11 april 2017