Tidigare evenemang
Inkräktare, Johannes Persson

Kort och skitläskigt

Ett samtal under Uppsala Internationella Kortfilmfestival, om varför det är viktigt att skrämma skiten ur publiken, hur du gör det bäst och varför genrefilmen är så rätt i tiden.

Var: Grand, Trädgårdsgatan 5 i Uppsala
När: Fredagen 28 oktober, 13.00–14.00, lätt lunch serveras från 12.00

Det surras mycket om genrefilm just nu. Ett exempel är satsningen It’s Alive!, som Filminstitutet drog igång tillsammans med de fyra regionala filmproduktionscentrumen 2015. Hela 150 ansökningar kom in, vilket minst sagt bekräftar att det finns både intresse och behov av skräckfilm i kort format.
 
På nordisk nivå finns initiativet Nordic Genre Boost. Och parallellt som vi ser en våg av klickmonster till korta skräckfilmer på nätet ser vi i det längre formatet hur filmer som Goodnight Mommy och A Girl Walks Home Alone at Night smyger in med blodtassar i de fina festivalsalongerna.
 
Vad är det som gör genrefilmen så relevant i dag? Hur står sig svensk genrefilm i en internationellt, vad finns det för vägar framåt? Och vad är det egentligen som skrämmer och hur funkar det rent konkret filmmässigt?
 
I panelen sitter Johannes Persson, regissör, Therese Högberg, producent, och Christoffer Olofsson, programchef för Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Samtalet leds av Anna Höglund, lektor vid Linnéuniversitet, som disputerade med en studie av vampyrberättelser 2009 och som beskriver sig själv såhär på universitetets webb: ”Att förstå människan genom studier av monster! Det är min största passion och det jag ägnar mig åt dagligen.”

Skriv ut