Tidigare evenemang

Return to Homs, Made in Syria

Filmrummet gästades av Orwa Nyrabia, som producerat den vid Sundance belönade dokumentären Åter till Homs, filmad i Syrien före och under kriget. Vi visade filmen, som ger en unik inblick i den pågående konflikten, och följde upp med ett samtal på scen mellan Orwa Nyrabia och Axel Arnö, från SVT.

Orwa Nyrabia är dokumentärfilmsproducent, regissör, skådespelare och författare från Syrien. 

Se samtalet:

 


2002 var han med och grundade det första oberoende filmproduktionsbolaget i Syrien (www.proactionfilm.com). Tillsammans med sin partner och fru, Diana El Jeioroudi, startade han 2008 den internationella dokumentärfilmsfestivalen DOX BOX, som kom att bli den arabisktalande världens mest inflytelserika samlingspunkt för dokumentärfilm. Fram till 2011 arrangerades festivalen årligen i Syrien, men på grund av det eskalerande våldet från regimen ställdes festivalen in i Syrien 2012 och gjordes då i stället om till Dox Box Global Day, där ett antal dokumentärfilmer från Syrien visades på festivaler runtom i världen.

Det finns flera aktuella exempel på hur dokumentärer skildrar konflikterna i Syrien inifrån. Nyligen invigde #chicagogirl Stockholms filmfestival junior, och i Damaskus lägger varje vecka ett filmkollektiv upp korta dokumentärfilmer på nätet om de senaste händelserna.

Mellan 2011 och 2013 producerade Nyrabia Åter till Homs, i regi av Talal Derki. Filmen är den första från den arabisktalande världen som visats som öppningsfilm vid den prestigefulla IDFA-festivalen i Amsterdam. Den visades sedan under Göteborgs filmfestival och mottog World Cinema Grand Jury Prize vid Sundance-festivalen i USA.
 
Axel Arnö är projektledare på SVT Dokumentär och ansvarig för Doxutbudet. En kortare version av filmen visades av SVT Dox samma kväll.

Skriv ut