Tidigare evenemang
Foto: Christopher Mair

Spela roll, om HBTQ i svensk film

Under årets Pridefestival i Stockholm arrangerade Filmrummet ett samtal om hur HBTQ-personer och HBTQ-rollfigurer får ta plats i svensk film. Samtalet var så uppskattat att vi efter festivalen tog en favorit i repris. Men denna gång i Filmhuset.Var:
Bio Mauritz i Filmhuset på Borgvägen 1 Stockholm
När:
 onsdag 25 oktober, 09.00–10.00

Visste du att den allra första queera långfilmen är svensk? Mauritz Stillers nydigitaliserade Vingarne öppnade Cinema Queer-festivalen nyligen och anses vara världens första homoerotiska spelfilm. Det är 101 år sedan den hade premiär, men hur ser det ut i dag för svensk queerfilm? Vi ser många internatiinella exempel på filmer och tv-serier med HBTQ-rollfigurer. Men av de runt 25 årliga svenska spelfilmspremiärerna har få ett HBTQ-tema eller HBTQ-karaktärer i sitt manus. I bästa fall kanske en av 25. Hur kommer det sig? 
  
Hör författaren Mian Lodalenregissören Jerry Carlsson (SkuggdjurKomma ut), skådespelaren Bengt Braskered (Flykten till framtiden, Det blir aldrig som man tänkt sig) i ett samtal lett av Svenska Filminstitutets presschef, Jan Göransson

Skriv ut