Tidigare evenemang

Svenska Filminstitutets dag i Almedalen 2013

Som en del av Filminstitutets 50-årsfirande arrangerar vi två samtal och en exklusiv förhandsvisning av Monica Z i Visby under Almedalsveckan 2013.

Politiker väljer film!

(I Almedalsprogrammet kallad Filmer som engagerat och påverkat - politiker väljer och berättar)

13.30-15.30
Fem politiker, fem filmer, fem decennier. Ingvar Carlsson, Gudrun Schyman, Ulf Adelsohn, Birgitta Ohlsson och Gustav Fridolin har alla valt film. En film var, som de tycker speglar tidsandan eller som påverkat samhällsutvecklingen under Svenska Filminstitutets första femtio år, 1963-2013. Med femton minuter var visar de utvalda klipp och pratar med Filminstitutets VD Anna Serner om varför de valt just den filmen och de frågor som filmen aktualiserade. Oavsett om det gäller föräldraförsäkring, alkoholpolitik, rösträtt eller globalisering så är filmen som konstform i det närmaste unik i sin styrka att kunna skapa engagemang och påverka opinioner. Hur har samhället utvecklats sedan dess, är frågorna fortfarande aktuella, har nästa stora valfråga redan filmatiserats? Vilka filmer som politikerna väljer är en överraskning, kanske blir det krig om äpplen, eviga liljor, Mozart-bröder eller bortglömda megastjärnor? Det får vi se! Välkommen till Augmented Society live!

Den ljusnande framtid?

16.00-17.00
PlayBig Boys Gone Bananas!* och Äta sova dö är alla exempel på filmer som får oss att reflektera över vårt samhälle och våra egna värderingar. Har filmen en unik förmåga att skapa engagemang och påverka opinioner? Vi inleder med att visa Jenifer Malmqvists starka kortfilm On Suffocation. Samtalet fortsätter med en diskussion om filmens förutsättningar och möjligheter att bidra till ett mer demokratiskt samhälle. Och kanske en ljusare framtid? I panelen sitterChrister Nylander, riksdagsledamot (fp) och författare – Josette Bushell-Mingo, regissör och konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst teater – samtVictor Bernhardtz, utredare på Katalys. Samtalet modereras av Åsa Garnert, kommunikationschef på Svenska Filminstitutet.

Monica Z – förhandsvisning!

21.00-23.05
Välkommen till en exklusiv förhandsvisning av Monica Z! Höstens storfilm om den berömda sångerskan och skådespelerskan Monica Zetterlunds dramatiska genombrott och blomstringstid på sextiotalet. Producenten Lena Rehnberg från StellaNova Film inleder visningen.

BILJETTER: släpps i dörren till Biostaden Borgen 20.45. Begränsat antal platser, först till kvarn!

I rollerna: Edda MagnasonSverrir GudnasonKjell BergqvistVera VitaliCecilia Ljung, m.fl. 
Regi: Per Fly

Monica Z är producerad av StellaNova Film och förhandsvisningen arrangeras i samarbete med dem och Svenska Bio samt distributören SF Film. Monica Z har biopremiär 13 september 2013.

Skriv ut