Distribution och visning

Stöd till visning av svensk film och komplementfilm på biograf

Syfte och mål

Syftet med stödet är att främja publikens möte med filmen. Målet är att ge incitament för stödberättigade biografägare i hela landet att programsätta svensk film och en mångfald av utländsk film, för att därigenom bredda filmutbudet.

Vem kan söka?

Stödet kan sökas av biografägare, registrerade hos Filmägarnas kontrollbyrå aktiva och med visningar under föregående år. Sökande ska uppfylla ett av följande kriterier:

  • Biografen ligger på ort med upp till 25 000 invånare (enligt Statistiska centralbyråns (SCB) tätortsregister)
  • Biografen ligger på ort med fler än 25 000 invånare och uppfyller definitionen av komplementbiograf

Komplementbiografer är biografer vars repertoar på öppna visningar till minst 60 procent[1] består av ett kompletterande filmutbud, vilket definieras som följande: Film med annat huvudproduktionsland än USA och Storbritannien.

  • Biografen ligger på ort med fler än 25 000 invånare och uppfyller inte kriterierna för komplementbiografer, men bedöms ha särskilda skäl att få stöd

Särskilda skäl kan ges om biografen är den enda på orten, har regelbunden verksamhet och har ekonomiskt behov av stöd för att kunna fortsätta sin verksamhet. Särskild hänsyn tas till om biografen har regelbundna skolbiovisningar. Bedömning av särskilda skäl görs bland annat utifrån föregående års verksamhet samt ekonomi.

För vad kan man söka?

Stöd kan sökas för öppna visningar (registrerade som öppna visningar av film i Bioguiden, administrerad av Filmägarnas Kontrollbyrå) av film med annat huvudproduktionsland än USA och Storbritannien.

När och hur ansöker man?

Stöd söks i efterhand och utlysning sker en gång per år. Ansökan för visningar genomförda under kalenderår 2025 är öppen 2-15 februari 2026.

Ansökan kan göras i Filminstitutets ansökningstjänst (se länk längst ner på sidan). I tjänsten framgår vilka handlingar som ska bifogas ansökan (informationen finns även längst ner på denna sida). Observera att biografägare med fler än en biograf ska skicka in en ansökan per biograf.

I ansökan godkänner sökande att Filminstitutet får hämta statistik från Filmägarnas Kontrollbyrå.

När ansökan har registrerats av Filminstitutet får sökande en bekräftelse till den e-postadress som angetts som kontaktadress i ansökan. Om sökanden inte har fått bekräftelsemejl inom 30 minuter från det att ansökan skickats in, vänligen kontakta ansokansupport@filminstitutet.se

Observera att ansökningar som är ofullständiga inte kommer att behandlas av Filminstitutet.

Observera att allt material som inkommer till Filminstitutet blir allmän handling och kan komma att begäras ut. Filminstitutet är skyldigt att lämna ut alla allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess. Sekretess kan till exempel omfatta uppgifter om enskilds affärs-eller driftsförhållanden. För mer info: https://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/personuppgifter--allmanna-handlingar/allmanna-handlingar/

Hur bedöms ansökan?

Stödnivån beräknas på det totala antalet sålda biljetter på stödberättigade filmer i de inkomna ansökningarna, samt aktuell budgetnivå för stödmedlen.

Handläggare bedömer ansökan om att kunna erhålla stöd under särskilda skäl.

Stöd till stödberättigade filmer vad gäller en biograf sammantaget utgår enligt följande:

upp till 10 000 besök utgår ett stöd per såld biljett

för 10 001–20 000 besök utgår 50 procent av stödet per såld biljett

för 20 001 besök och uppåt utgår 25 procent av stödet per såld biljett.

Hur fattas beslut?

Ansökan bereds av handläggare på Filminstitutets enhet Distribution & visning. Filminstitutets vd beslutar om stöd efter rekommendation från ansvarig handläggare. Ett beslutsmeddelande skickas till den e-postadress som sökanden har angett i ansökan.

Beslutet är slutgiltigt och är inte möjligt att överklaga.

Hur betalas stödet ut?

Stödet betalas ut till stödmottagaren efter beslut, enligt uppgifter som sökande angett i ansökan.

Hur redovisar man?

Stöd beviljas utifrån uppgifter om genomförda visningar som anges i ansökan och dessa uppgifter gäller också som redovisning av stödet. Stödet är ett så kallat efterhandsstöd.

Notera att Filminstitutet fördelar statsbidrag med stöd av förordning (2016:989) om statsbidrag till film. Förordningarna styr hur Filminstitutets stödgivning får ske.

Se även Generella villkor.

 

[1] Visningar som saknar besök kan komma att granskas och i vissa fall räknas bort från det totala antalet öppna visningar.

Skriv ut