Stöd till distribution av utländsk värdefull långfilm - årlig filmrepertoar
Syfte och mål
Syftet med stödet är att främja publikens möte med filmen. Målet är att öka möjligheten till en bred och varierad repertoar av utländsk värdefull film som kan nå publik i hela landet.
Vem kan söka?
Stödet kan sökas av aktör som har förutsättning och organisation att arbeta professionellt med distribution, lansering och marknadsföring av film i Sverige. Aktören ska vara etablerad inom filmdistribution med minst tre års erfarenhet, och kunna visa att man kontinuerligt arbetar med distribution och lansering av värdefull film.
För vad kan man söka?
Stödet kan sökas för en årlig filmrepertoar av värdefull utländsk långfilm och kan omfatta minst 3 och högst 10 filmer.
Stödet kan täcka:
- kostnader som är direkt kopplade till distribution, lansering och marknadsföring av film.
Om en sökande har beviljats stöd till årlig filmrepertoar finns inte möjlighet att söka stöd för distribution av enskild film under året. Versionering av enskild film kan däremot sökas även om distributören är beviljad distribution av årlig filmrepertoar.
Stödet är uteslutande avsett för sökandens kostnader i Sverige. Stödet utgör därmed inte inkomst från filmdistribution, och kan inte delas ut till rättighetsinnehavare genom distributionsavtal eller andra avtal.
När och hur ansöker man?
Stöd till lansering av årlig filmrepertoar sker en gång om året. Deadline för inlämning av ansökan 5 september. Handläggningstiden är cirka 8 veckor.
Ansökan görs i Filminstitutets ansökningstjänst (se länk längst ner på sidan). I tjänsten framgår vilka handlingar som ska bifogas ansökan (informationen finns även längst ner på denna sida). Observera att det endast går att ladda upp filer i pdf-format.
Sökande ska bifoga följande bilagor till ansökan:
- Lista på distribuerade utländska filmer från senaste tre åren, inklusive publikt utfall per film
- Årsredovisning för föregående år underskriven av auktoriserad revisor
- En lista på de utländska filmer som redan vid ansökningstillfället är inplanerade för det kommande året, samt en övergripande beskrivning av hur filmrepertoaren ska lanseras. I den mån det finns uppgifter om premiärsättning, premiärdatum och publikestimat för enskilda filmer ska dessa anges.
När ansökan har registrerats av Filminstitutet får sökande en bekräftelse till den e-postadress som angetts som kontaktadress i ansökan. Om sökanden inte har fått bekräftelsemejl inom 30 minuter från det att ansökan skickats in, vänligen kontakta ansokansupport@filminstitutet.se
Observera att ansökningar som är ofullständiga inte kommer att behandlas av Filminstitutet.
Observera att allt material som inkommer till Filminstitutet blir allmän handling och kan komma att begäras ut. Filminstitutet är skyldigt att lämna ut alla allmänna handlingar som inte omfattas av sekretess. Sekretess kan till exempel omfatta uppgifter om enskilds affärs-eller driftsförhållanden. För mer info: https://www.filminstitutet.se/sv/om-oss/personuppgifter--allmanna-handlingar/allmanna-handlingar/
Hur bedöms ansökan
Handläggare bedömer varje ansökan för sig, och i förhållande till övriga ansökningar, utifrån stödets syfte och mål, riktlinjer och budget för stödmedlen. Stöd beviljas i konkurrens med andra sökande och storleken på beviljat stöd grundar sig på uppgifter i ansökan.
Ansökan om årlig filmrepertoar bedöms i första hand från aktörens tidigare arbete med värdefull utländsk långfilm vad gäller:
- mångfald och kvalitet i distributörens filmutbud
- utfall från att nå ut med film till en mångfald av publikgrupper i hela landet
- distributörens insatser för att filmerna ska nå sin publikpotential
- om filmerna har begränsade ekonomiska förutsättningar att nå sin publikpotential
- om filmerna finns tillgängliga i Sverige över tid på t ex VOD och skolbio
- om sökande har organisation, kompetens och ekonomiska förutsättningar att genomföra det som beskrivs i ansökan.
Det samlade utbudet som får stöd av Filminstitutet ska omfatta filmer från hela världen, med särskilt fokus på filmer från länder och språkområden som är ovanliga på den svenska filmrepertoaren. Det samlade utbudet ska omfatta olika genrer, perspektiv och uttryck med berättelser angelägna och relevanta för olika målgrupper. Särskild prioritet ges filmer för barn och unga.
Hur fattas beslut?
Ansökan bereds av handläggare på Filminstitutets enhet Distribution och visning. Filminstitutets enhetschef för Distribution och visning beslutar om stöd upp till en miljon kronor och Filminstitutets vd beslutar om stöd över en miljon kronor efter rekommendation från handläggare. Ett beslutsmeddelande skickas till den e-postadress som sökande har angett i ansökan.
Beslutet är slutgiltigt och är inte möjligt att överklaga.
Hur betalas stödet ut?
Mottagare av stöd till årlig filmrepertoar kan rekvirera 100% av beviljat belopp via en rekvisitionsblankett som Filminstitutet skickar ut tillsammans med beslutsmeddelande.
Hur redovisar man?
Stödmottagare ska redovisa användningen av stödet senast 31 augusti 2027, på avsedd blankett som finns publicerad på www.filminstitutet.se. Redovisningen ska innehålla resultat och uppnått utfall, utvärdering samt ekonomiskt resultat för utvalda filmer med beviljat distributionsstöd.
Till redovisningsblanketten ska stödmottagare bifoga årsredovisning underskriven av auktoriserad revisor.
- Redovisning med fysisk signatur ska postas i original till Filminstitutet
- Redovisning signerad digitalt med bankID ska redovisas digitalt i ansökningstjänsten
Filminstitutet kan komma att bjuda in till utvärderingsmöte med sökande.
Statistiskt utfall och säkerhetsmaterial (gäller både stöd till årlig filmrepertoar och stöd till enskilda filmer):
Biografstatistik:
Filmstatistik från biograf tar Filminstitutet del av direkt från Filmägarnas kontrollbyrå.
Visningsstatistik för VOD och festivalvisningar:
Redovisning av tittarsiffror ska göras 12 månader efter första svenska lanseringsdatum för utvalda filmer med beviljat distributionsstöd. Stödmottagare fyller i redovisningsblankett som finns publicerad på filminstitutet.se
Säkerhetsmaterial:
Stödmottagare ska leverera film- och dokumentationsmaterial till Filminstitutets filmarkiv för utvalda filmer med distributionsstöd. Till första rekvisition om stöd ska stödmottagare bifoga Intyg om säkerhetsmaterial som finns publicerat på https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/filmarkivet/sakerhetsmaterial/.
Notera att Filminstitutet fördelar statsbidrag med stöd av förordning (2016:989) om statsbidrag till film. Förordningarna styr hur Filminstitutets stödgivning får ske.
Se även Generella villkor.
Fastställt av Filminstitutets styrelse den 16 december 2024
Publicerad 16 december 2024