Distribution och visning
Lyssna på bilden
Foto: Dan Sandqvist

Tillgänglig Bio

Tillgänglig Bio är en innovation som ökar tillgängligheten till film dramatiskt genom syntolkning och uppläst text. Tidigare har Filminstitutet lämnat stöd till runt 150 syntolkade visningar per år. Nu kommer istället ca 50 filmer per år att beviljas stöd för produktion och bearbetning av ljudspår.

I och med att filmen har försetts med ljudspåren kommer tusentals föreställningar att vara tillgängliga oavsett tid och plats för visningen. Biobesökaren behöver bara ladda ner en app och den aktuella filmens ljudspår för syntolkning och uppläst text. Det innebär att man kan välja film utan att behöva anpassa sig till särskilda dagar och tider. Det är ett stort steg i riktningen mot att film ska vara tillgänglig för alla. Mer information till alla aktörer som är involverade i processen för att göra det här möjligt finns nedan.

Filmdistributörer söker stöd från Filminstitutet på en blankett som du hittar här.
Checklista för distributörer hittar du under Dokument längst ner på sidan.

Ljudspårsproducenten får i uppdrag att ta fram en syntolkning och att läsa in den och ibland även den svenska textremsan.
Checklista för ljudspårsproducenten hittar du under Dokument längst ner på sidan.

Postproducenten bearbetar ljudspåren tillsammans med filmen ljud och skapar ett ljudpaket som laddas upp och blir tillgängligt i appen.
Checklista för postproducenter hittar du under Dokument längst ner på sidan.

Biografägaren bör markera de filmer som har syntolkning och uppläst text i filmprogrammet (repertoar, filmtablå, filmlista eller liknande).
Checklista för biografägaren hittar du under Dokument längst ner på sidan. Biografägaren och biografens personal kan hjälpa till att sprida budskapet att det nu finns en ny teknik för att kunna uppleva en film med syntolkning och uppläst text.
Informationsfilm och reklamfilmer finns att ladda ner under Informations- och reklamfilmer längst ner på sidan.

Biobesökaren som vill uppleva film med syntolkning och uppläst text behöver ha tillgång till en mobil enhet med operativsystem iOS eller Android (till exempel en smartphone eller en surfplatta) med tillhörande lurar.
Checklista för biobesökaren hittar du under Dokument längst ner på sidan.

Tomas Johansson

Tomas Johansson

Ansvarig distributionsstöd

Tel: 08-665 11 35

tomas.johansson@filminstitutet.se

Skriv ut