Filminstitutets stöd

Fans – ny kortdokumentärsatsning!

(OBS. Denna satsning genomfördes och avslutades 2015.) För fjärde gången har Svenska Filminstitutet och Sveriges Television gjort en gemensam satsning på den korta dokumentären. Många Guldbaggebelönade och Guldbaggenominerade regissörer ligger bakom dessa åtta filmer. Denna gång behandlar filmerna konsten och konstnärerna ur kulturkonsumentens perspektiv.

Fans är åtta filmer där regissörerna har vänt kameran mot publiken. Kulturdokumentärer skildrar oftast konstnären bakom verket, men här får vi höra och se mottagarens perspektiv. På högst olika sätt speglar dessa kortfilmer människans passion och besatthet av kultur.

Regissörerna av Fans är Mats Bigert och Lars Bergström (som tidigare gjort bland annat Väderkriget), Ina Holmqvist och Emelie Wallgren (Guldbaggenominerade för Så nära), Marcus Lindeen (Guldbaggebelönad för Ångrarna), Johanna St Michaels (Penthouse North), Sara Broos (vars film om Lars Lerin, För dig naken, belönades på Göteborgs filmfestival), Maryam Ebrahimi (producerade Emmy-belönade Frihet bakom galler), Marius Dybwad Brandrud (fotograf till filmer som Play och De ofrivilliga och regissör till den prisbelönta Efter dig) och Måns Månsson (Guldbaggenominerad för H:r Landshövding och långfilmsaktuell med Yarden).

Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent Cecilia Lidin:

– Det har varit otroligt inspirerande att vara med om hur de utvalda filmarna har tolkat temat – och det har blivit åtta helt olika, unika och fantastiska berättelser! Jag har blivit överraskad och begeistrad och mera kan man inte önska av en sådan satsning.

Emelie Persson, projektledare för K Special på SVT:

– Det finns ett stort intresse för den svenska kulturdokumentären både här hemma och i världen. Det märks inte minst då de prisbelönas med Oscars och andra internationella utmärkelser. Det är vi oerhört glada för. I den här satsningen ville vi vända kameran mot kulturkonsumenten och få ta del av deras upplevelser av konst. Det har blivit åtta mycket olika och spännande berättelser av några av Sveriges mest intressanta filmare.
Sändningsordning:

SVT 1 söndag 19 april 2015: Fans: Tangokungens dotter (The Tango King’s Daughter)

Producenter, regissörer, manusförfattare Ina Holmqvist och Emelie Wallgren

Efter att Sheilas föräldrar skildes när hon var liten förlorade hon kontakten med sin pappa. Först i vuxen ålder förstod Shelia att pappa, Olavi Virta, var en av Finlands genom tidernas störste tangokung. Idag försöker hon lära känna sin pappa genom musiken.

SVT 1 söndag 26 april 2015: Fans: Dear Director

Produktionsbolag Fasad AB Producent Juan Pablo Libossart Regi och manus Marcus Lindeen

Sommaren 1980 skriver den amerikanska jazzpianisten Kazzrie Jaxen ett sexton sidor långt brev till regissören Ingmar Bergman. Hans film ”Ur marionetternas liv” har satt igång ett dramatiskt inre sökande som till slut fått henne att förstå att hon inte är ensam i sin egen kropp. En insikt som förändrar hennes liv.

SVT 1 söndag 3 maj 2015: Fans: Hemland (Homeland)

Produktionsbolag Alma Film Producent, regissör, manusförfattare Sara Broos

En ung kvinna flyr kriget i Syrien och hamnar i Sverige. Musiken för henne i drömmen tillbaka till hemlandet. Minnena är kopplade till olika låtar. Speciellt en har följt henne genom hela livet och blir en länk mellan det gamla och det nya.

SVT 1 söndag 17 maj 2015: Fans: Sussie och dockhuset (Sussie and the Dollhouse)

Produktionsbolag Nima Film Producent Farima Karimi Regissör, manusförfattare Maryam Ebrahimi

I en liten vindsvåning mitt i skogen någonstans i Dalarna, lever Sussie I sitt alldeles egna dockhus. Likt Alice i underlandet, som faller ner i ett kaninhål, försvinner Sussie in i en värld fylld av utomjordiska varelser och historier.

SVT 1 söndag 24 maj 2015: Fans: VMA / Viktigt meddelande till allmänheten (VMA / Important Message  to the Public)

Produktionsbolag: Bigert & Bergström

Producenter, regissörer, manusförfattare Mats Bigert och Lars Bergström

När det offentliga samtalet havererat och den tigande strategin inte fungerar, då är det dags att sätta på sirenerna. VMA är en surrealistisk actionfilm om alternativa sätt att göra sig hörd. Konstnärsduon Bigert & Bergström rycker ut i en ambulans och hjälper olika människor att komma till tals.

SVT 1 söndag 31 maj 2015: Fans: Vart tar alla vägen? (Where Do They All Go?)

Produktionsbolag Mampasi AB Producent Måns Månsson Regi Måns Månsson och Ayedin Ronaghi Manus Måns Månsson

En svårt synskadad pensionär på jakt efter sin konstnärsdotters offentliga utmyckning. Esther (94) rör sig målmedvetet genom en snårskog av sjukhuskorridorer, kommunal byråkrati och försvunna kultursekreterare. Kommer hon någonsin att få ett svar på den eviga frågan: Vart tar konsten egentligen vägen?

SVT 1 söndag 7 juni 2015: Fans: Rehearsals

Produktionsbolag: Negoks Produktion Produktion, regi, manus Marius Dybwad Brandrud

Rehearsals gör erfarenheter av lyssnande i kollektiva rum. Genom olika försök undersöks vad det innebär att lyssna. Vad krävs för att lyssna? Hur lyssnar en till exempel till sådant en inte själv varit med om? Vem är det som lyssnar och vem är det som hörs?

SVT 1 söndag 14 juni 2015: Fans: Ett smörgåsbord av synd (A Smorgasbord of Sin)

Produktionsbolag Saint Michaels Production Producent, regissör, manusförfattare Johanna St Michaels

Burleskscenen kittlar Svenssons och lockar feminister som ser den som en fristad för sin sexualitet. Alla kroppar är välkomna. Den utmanar vår bild av könsroller, normer och sexualitet. På Stockholms Burlesque Festival möts Nick the Dick som ska ställa upp i The Tassle and Twirl Championship för första gången, Aurora, feminist, och Thorbjörn som gillar att klä ut sig för att utmana mansrollen.

Skriv ut