Filminstitutets stöd
Aida Chehrehgosha, Saleen Gomani, Mara Lee Gerdén, Farnaz Arbabi, duon Mahoyo, Nikeisha Andersson och Saadia Hussain. Deltagarna i Fusion. Foto: Christopher Mair

De utvalda i Fusion

I januari 2016 avslöjades vilka av 107 kvalificerade sökande som valts ut som deltagare i Fusion. Under ett års tid kommer de utvalda kreatörerna att få utveckla normkreativa filmidéer.

De som valts ut för projektet är Aida Chehrehgosha, Saleen Gomani, Mara Lee Gerdén, Farnaz Arbabi, duon Mahoyo bestående av Farah Yusuf och MyNa Do, Nikeisha Andersson och Saadia Hussain. Alla är konstnärligt utövande och etablerade sedan tidigare inom olika fält. 

Om deltagarna:

 

Aida Chehrehgosha
 
Om
Aida Chehrehgosha utexaminerades 2009 från Konstfack och var därefter specialelev för Måns Wrange på Kungliga Konsthögskolan 2011.

Hennes verk har tidigare bland annat visats på Finlands Fotografiska Museum; Artipelag; Sven Harrys Konstmuseum; Eskilstuna Konstmuseum och på Skövde konstmuseum. Chehrehgosha gjorde även scenografi och kostym till Dramatens uppsättning av Utvandrarna i regi av Mats Ek 2014. Chehrehgosha är representerad av Lars Bohman Gallery i Stockholm.

Saleen Gomani

Om
Saleen Gomani, 22 år engagerad i olika politiska rörelser. För ett år sedan började Saleen göra film själv. Det utvecklades till mindre projekt, samarbeten, jobb och till slut började hon på filmlinjen hos Fridhems Folkhögskola där hon kunde utveckla och fördjupa sina filmkunskaper på heltid. Saleen är intresserad i makt, sexualitet, identitet, och lust samt människans fjärde behov, att ändra på sin vanligatillstånd av medvetenhet. Saleen hoppas på att skapa fantasier så förhöjda att det matar människans fjärde behov samt perversa lust på ettgenomtänkt och kritiskt sätt. Saleen inspireras mycket av musik, klubbscenen samt fetischvärlden.

Vad handlar ditt projekt om?
– Jag ska göra korta erotiska spelfilmer om icke-normativt begär, som fetischism och BDSM, med virtual reality (datorgenererad simulerad verklighet) som medium. Utgångspunkten är tanken om ett ”fjärde behov”: att komma ifrån sitt vanliga tillstånd eller medvetenhet. Virtual reality blir ett sätt för publiken att komma så långt in i filmfantasierna att de lämnar sin vanliga tillvaro.

– Jag vet inte hur filmerna kommer att visas än, kanske med hjälp av särskilda glasögon eller en 360-gradersskärm, men jag vill att det ska fungera för en publik som sitter tillsammans.
(Utdrag från ETC, Sao-Mai Dao, 2016-02-04)

Mara Lee Gerdén

Om
Mara Lee är poet, romanförfattare och forskare (Ph.D) och har även översatt den kanadensiska poeten Anne Carson till svenska. Mara Lee debuterade år 2000 med den lyriska diktboken Kom. Senaste publiceringen är romanen Future perfect. Hennes böcker har översatts till ett tiotal olika språk. Både i sin litteratur och i sin forskning har Mara Lee konsekvent arbetat med teman som makt, begär, femininitet och utanförskap. Hon har vunnit en rad litterära priser och räknas som en av de mest särpräglade och feministiska rösterna ur sin generation.

Vad handlar ditt projekt om?
– Mitt projekt handlar om kvinnor, styrka och hejdlöst rolig kamp. 

Vad har du för förhoppningar på projektet och önskar undersöka i Fusion?
– Alla konstformer är en typ av dialog. Denna övertygelse speglas i mitt arbete. Excellens handlar sällan om att göra sig otillgänglig – titta bara på Chimamanda Ngozi Adichie, Toni Morrison eller James Baldwin! Min ambition har alltid varit att visa att kvalitet kan finnas överallt, bara vi tillåts se den. Detta vill jag undersöka. 

Farnaz Arbabi

Om
Farnaz Arbabi är scenkonstregissör och dramatiker. Hennes egensinniga teateruppsättningar har spelats över hela landet och hon har belönats med flera priser och stipendier. Sedan 2014 är hon, tillsammans med Gustav Deinoff, konstnärlig ledare på Unga Klara.

Vad handlar ditt projekt om?
– Hemligt.

Vad har du för förhoppningar på projektet och önskar undersöka i Fusion?
– Jag ser fram emot att få fördjupa och utveckla mitt projekt i fred - utanför strålkastarljuset, utan nyfikna blickar och frågor. Att få tid och lugn att samla ihop allt som behövs, för att sedan, när jag är redo, breda ut mina vingar inom filmens konstart.

 

Mahoyo

 
Om
Mahoyo är en konst-,mode- och djduo bestående av Farah Yusuf och MyNa Do baserade i Stockholm. Duon finner inspiration i subkulturer, framförallt i urban musik och mode omkring i världen. De arbetar aktivt bland annat som stylister, kostymdesigners, djs, fotografer och filmskapare både i Sverige och internationellt. I sitt arbete använder duon sin kreativitet för att utmana normer och stereotyper. 

Vad handlar ert projekt om?
– Vi jobbar med ett dokumentärfilmsprojekt som tar avstamp i vår tidigare dokumentärfilm ’The Mahoyo Project: South Africa’, som lyfter upp marginaliserade människor och historier. Denna gång kommer vi att befinna oss på andra platser och följa personer som verkar inom konst-och kulturscenen där.

Vad har ni för förhoppningar på projektet och önskar undersöka i Fusion?
– Vi känner oss oerhört glada att få vara en del av denna grupp. Det finns så extremt mycket kompetens bland deltagarna som vi får tillgång till, att kunna bolla vår idé med dem är väldigt viktig för oss. Vår ambition är att bli grymma storytellers och med Fusions vägledning och resurser så hoppas vi kunna nå vårt mål. Vi vill även lära känna branschen ännu bättre.

Nikeisha Andersson

 
Om
Nikeisha Andersson är en svensk regissör. Hon började sin karriär redan som sextonåring på Sony Music. Under hennes tid på Sony turnerade Nikeisha bland annat med sångerskan Tove Styrke och producerade och regisserade en webserie om artisten. En produktion som fick uppmärksamhet av både tidningen Elle och SVT.

Som artonåring började Nikeisha på marknadsföringsföretaget Jung Relations där hon under sin tid fick fem nomineringar i världens tyngsta marknadsföringstävling - Sabre Awards. 2011 startade hon sitt eget bolag Nikeisha Andersson Film (NAF), och har sedan dess producerat hundratals musikvideos. Nikeisha har samarbetat med bland annat UEFA Champions Leage, Island Records, Pernod Ricard, Warner Music och SVT för att nämna några få. 

Vad handlar ditt projekt om?
– Från orten ekar längtan efter para medan rika svennar vaskar bubbel helg efter helg på Stockholms innekrogar. Sara & Amida vägrar fastna i para knas och ur vänskapen föds idén om ett äventyr bland spilld champagne.  En ”silverbag”, en innerstadsnatt i baxade kläder och en len svenne senare välter allt som tidigare varit tråkigt men trots allt stabilt. Det handlar Långfilmen Para Knas om som jag regisserar. Idén är på kommen av mig och min kompis Mahan Movahednia och sen har jag skrivit manuset och bollat med Mahan.

Vad har ni för förhoppningar på projektet och önskar undersöka i Fusion?
– Året är väl strax slut men hoppas på att få ta del av de andra antagnas projekt och förhoppningsvis kunna hjälpa dem.

Saadia Hussain

Om
Saadia Hussain är verksam som konstnär, konstpedagog och konstaktivist. Den kreativa processen har varit ett viktigt verktyg för henne att få utforska, studera, skapa och berätta kring det personliga till det globala, det vardagliga samt det allvarliga. Hon arbetar aktivt med egna soloprojekt samt leder kollektiva konstprojekt och drivs starkt av att få fler människor att upptäcka skapandets kraft och tillgängliggöra konsten för fler. Under de senaste 5 åren hon lett flertals konstprojekt i offentliga rum både i Sverige och utomlands med tonvikt på tillgänglighet, demokrati, delaktighet och yttrandefrihet.

Vad handlar ditt projekt om?
– Det ryska konstnärskollektivet Pussy Riots har med sitt performativa arbete ifrågasatt och synliggjort maktstrukturer, orättvisor och kamp i sin kontext.Jag vill i samma anda som Pussy Riots problematisera bilden och normen både inifrån och utifrån min kontext. Det är väldigt få röster och berättelser som diskuterar den muslimska kvinnans berättelse och kamp i den svenska kontexten utifrån hennes perspektiv. Med det växande hatet och hotet mot islam och muslimer och den snäva tolkningen av islam och stereotypa bilden av muslimen särskilt den muslimska kvinnan så har jag under hela mitt liv endast fått förklara och försvara min tro och rätt att få tro. Utrymmet som muslimsk kvinna att få ifrågasätta och undersöka har inte varit möjligt. Jag vill nyansera, problematisera och synliggöra den komplexa muslimska kvinnan. Jag vill ge henne en stark röst och våga undersöka och synliggöra hennes kamp och styrka i just norden(Sverige)

Vad har ni för förhoppningar på projektet och önskar undersöka i Fusion?
– Genom mitt Fusionprojekt vill jag undersöka, fördjupa och utveckla ”MUSSY RIOTS” som konst/filmprojekt. MUSSY RIOTS ska bestå av muslimska kvinnor som genom konstnärliga uttryck undersöker, diskuterar och definierar sina möten och upplevelser genom att ta plats i offentliga rum. Genom konstnärliga, lekfulla performance ska vi iscensätta berättelser för att undersöka och diskutera. Jag vill gestalta berättelser inifrån som undersöker gränser. Syftet är inte att kritisera eller försvara islam utan undersöka och få utrymme som muslim, svensk, kvinna och feminist i våra gemensamma offentliga ytor och rum. Skapa berättelser som speglar motsättningar, provar och provocerar normer och makt genom kroppar, rörelser, tyger, och gränser. Vad de projicerar och provocerar fram särskilt i de gemensamma offentliga rummen. Att synliggöra och ta plats med egna berättelser på egna vilkor.

Skriv ut