Grön omställning för de kreativa näringarna
Goda hållbarhetsstrategier för produktion blir allt viktigare i finansieringsprocessen. Här delar vi aktuella rapporter och guider med syfte att stötta och främja utvecklingen av en hållbar audiovisuell bransch.
Rapport: Greening the Creative Europe Programme
2023 publicerades rapporten Greening the Creative Europe Programme, resultatet av en studie om hållbarhet inom de kulturella och kreativa sektorerna. Studien har genomförts på uppdrag av EU-kommissionen. Den är en del av arbetet med att integrera klimatåtgärder i programmet Kreativa Europa utan att ändra dess grundläggande karaktär och mål att värna om -, utveckla - och främja Europas språkliga och kulturella mångfald och arv, samt stärka konkurrenskraften och den ekonomiska potentialen hos de kulturella och kreativa näringarna.
Studien har undersökt det arbete som har gjorts under föregående och nuvarande programperiod, inom stöttade projekt och av deskar, samt samtalat med branschernas parter för att presentera konkreta förslag på arbetssätt framåt för att begränsa sektorernas miljöpåverkan och integrera gröna arbetsmetoder.
Rapporten, som du hittar här, med mål, arbetsmetoder, beskrivningar av gröna projekt, publiceras tillsammans med tre bilagor:
- The Good Environmental Practices Guide, en omfattande översikt över befintliga bäst praxis som rekommenderas att användas vid ansökan om stöd inom programmet, samt som inspirationskälla för att arbeta mer hållbart;
- The Creative Europe Programme Greening Strategy, föreslår med vilka insatser och av vilka parter programmet steg för steg på ett strukturerat och hållbart sätt kan ställas om framöver.
- The Creative Europe Monitoring guide for Programme Greening, en guide med gröna indikatorer att använda i framtida Kreativa Europaprogram.
Handbok för hållbar film och tv-produktion
En handbok baserad på ”European Booklet for Green Productions”, med syfte är att underlätta arbetet med miljömässigt hållbara arbetsmetoder, att hjälpa till att förutse och på bästa sätt hantera miljöutmaningar, samt att förbättra produktionens ekologiska hållbarhet.
Den svenska översättningen har tagits fram inom ramen för Branschforumet för ekologisk hållbarhet, för att ge stöd åt branschens aktörer att fortbildas i ämnet.
Ladda ner.
Självstudiekurs (Sve)
Som ett stöd i omställningen har ovan nämnda Branschråd tillsammans med Kulturakademin tagit fram en kostnadsfri digital självstudiekurs i ekologisk hållbarhet för film- och tv-produktion som tar cirka två timmar att genomföra. Utöver det finns ytterligare tre timmar fördjupningsmaterial att ta del av, vid intresse.
Läs mer och anmäl dig här.
Green Film Lab
Green Film Lab syftar till att främja miljömässigt hållbar filmproduktion och genom att ge filmarbetare nya perspektivpå hur man tillämpar ett grönt arbetssätt och uppnår certifiering.
Under hela året erbjuder Green Film Lab ett antal 3-dagars workshops i olika europeiska regioner som riktar sig till yrkesverksamma inom filmindustrin med eller utan projekt, samt till yrkesverksamma som arbetar med hållbarhet.
Green Film Lab är ett samarbete mellan Torino Film Lab och Green Film.
Läs mer här.
Eurimages
Eurimages adderade 2023 ett urvalskriterium gällande stöd för samproduktion som avser "förekomsten av implementerade åtgärder för att minska samproduktionsprojektets miljöpåverkan".
Urvalskriteriet är inte ett kriterium för stödberättigande: ett projekt som ännu inte har infört gröna produktionsåtgärder kan ansöka om stöd från Eurimages. Däremot kommer hänsyn tas till kriteriet i experternas jämförande bedömningar av projekten.
Eurimages har sammanställt en lista med användbara verktyg för en hållbar filmproduktion, som hittas här.
Mer om Eurimages hållbarhetsstrategi.
Publicerad 31 maj 2023