Kreativa Europa MEDIA
detektiven
Promobild för serien. Nedre högra hörnet: producent Ulf Synnerholm. © B-Reel Films, SVT.

Detektiven från Beledweyne

När en före detta åklagare ska utvisa en asylsökande man från Somalia visar det sig att mannen är ett polisiärt utredningsgeni – något som i slutändan ska visa sig livsnödvändigt för dem båda i deras respektive kamp för överlevnad och upprättelse.

Detektiven från Beledweyne produceras av B-Reel Films i samproduktion med SVT, ZDF och Film i Väst. Serien mottog även produktionsstöd (stöd till tv- och online-innehåll) från Kreativa Europa MEDIA 2022.

Vi bad producenten Ulf Synnerholm säga några korta ord om serien och processen.

Varför ska publiken titta på Detektiven från Beledweyne?

För att det är ett krim-drama som på många vis vänder ut och in på genren och rymmer något vi inte sett tidigare. Den lär överraska med sin udda duo (24:an och Tilda) och i sin helt egna ton. Det är tänkvärt, nyskapande och tveklöst underhållande. Och då har jag inte ens nämnt säsongs-cliffen...

Vad är viktigast för dig som producent för att få till en lyckad produktion?

Att tidigt etablera en stadig samsyn kring visionen av vad det ska bli för produkt bland samproducenter, finansiärer och inte minst A-funktionerna i teamet. Därtill kommer givetvis omsorgen under förberedelserna och om hela teamet när man väl rullar igång.  

Vad innebar stödet från Kreativa Europa MEDIA för produktionen?

En solid finansiering är helt avgörande för att man ska kunna genomföra en hälsosam produktion så som man önskar det. Kompromisser brottas man med konstant, men med stöd från exempelvis Kreativa Europa minskar de. Som producent kan man undvika en allt för ansträngd samproduktion/distribution med förlorade ägarandelar och avlägsna intäktsmöjligheter. Det är också en första internationell värdemätare eftersom konkurrensen om stödet är tuff.

På fredag släpps avsnitt 4 av 6 och vi väntar med spänning på den nu ändå nämnda cliffhangern! Missa inte denna serie som finns tillgänglig på SVT Play.

Skriv ut