Kreativa Europa MEDIA
Foto av huvudkaraktärerna i Himmelsdalen ståendes i trädgården framför ett hus

Marianne Gray om Himmelsdalen

Föreställ dig att bli felaktigt fängslad på en sluten klinik för psykopater där ingenting är vad det verkar och ingen tror på vad du säger? Till slut börjar du kanske tro att de har rätt och du har fel…

Det är premissen för Yellowbirds nya serie Himmelsdalen (Sanctuary) som just haft Sverigepremiär på C More. Serien har producerats med stöd från Kreativa Europa då Yellowbird fick högsta möjliga stödsumma på 1 000 000 EUR (stöd till europeiska tv-program). Vi tog kontakt med Marianne Gray – seriens producent – för att höra mer om produktionen och vad stödet inneburit för dem.

Marianne har jobbat mycket både i Sverige och USA och tidigare producerat bland annat Lasermannen, Ockupationen och Huvudjägarna. Nu är hon sedan oktober 2018 bosatt i Los Angeles för att starta upp Yellowbirds verksamhet i USA.

– Planen har länge funnits om att jag skulle flytta hit, men först skulle jag dra igång Himmelsdalen och det tar ofta ganska lång tid innan man får till allt med ett projekt. Det är dock bland det bästa jag vet med det här jobbet och det jag brinner för. Att hitta projekt som man har en vision för och hitta duktiga kreatörer och medarbetare som delar den visionen. Det kommer jag nog aldrig sluta med, även om jag inte skulle jobba för ett bolag längre. Dock är det svårt att dra gränser mellan jobb och privatliv när man älskar sitt jobb, så det kan bli lite väl mycket ibland.

Pressbild Marianne Gray

Himmelsdalen är en psykologisk thriller om enäggstvillingarna Siri och Helena (båda spelade av Josefin Asplund) som blir separerade vid tidig ålder på grund av sina kolliderande olikheter. När Helena i vuxen ålder får en inbjudan om att hälsa på Siri på en drömlik resort i Alperna – Himmelsdalen – är hon först avvaktande, men ser det snart som en chans till en spännande semester från sin trista tillvaro hemma i Västerås.När Helena vaknar upp dagen efter sin ankomst inser hon att Siri är borta och att platsen hon är på inte är en resort, utan en avancerad anläggning där man forskar och experimenterar på psykopater. Siri har lämnat Himmelsdalen och Helena är nu fast i en levande mardröm där ingen är den de verkar vara och där alla tror att hon är den manipulativa, våldsamma och sjuka Siri.

– Det var för några år sedan som någon tipsade mig och min kollega Berna Levin om att läsa Himmelsdalen skriven av Marie Hermansson. Vi tyckte att den var fantastiskt spännande och att det kunde bli en bra serie av den. Det kändes också som att det skulle kunna bli något annorlunda från den nordic noir som vi skandinaver är kända för. En psykologisk thriller som utspelar sig i en fantastisk miljö och som till sin natur är internationell. Temat där en vanlig person sätts i en extraordinär situation är något vi tycker mycket om och som vi tror publiken kommer att gilla.

Himmelsdalen är en samproduktion mellan Yellowbird, TV4/C More, TMG och Blacklight Television Limited och Marianne har jobbat med projektet i runt tre år för att komma dit de befinner sig idag.

– Det har varit flera års utveckling där vi först presenterade konceptet på tv-mässan MIP i Cannes, sen tog vi fram ett eget manus och presenterade för intresserade parter. Eftersom dialogen mest är på engelska valde vi att gå till en brittisk manusförfattare – Charlie Fletcher. Förhandlingar tar ofta väldigt lång tid och det är lite av ett problem när man uppskattar budget. Innan vi kom igång hade mycket förändrats och det fanns för lite pengar eftersom löner går upp, saker blir dyrare och valutakurser förändras, bland annat.

Man kan tro att inspelningen var enkel eftersom den utspelar sig på en begränsad plats – det mesta på ett sjukhus och kringliggande stugor i Dolomiterna – men så var inte fallet. Vi jobbade med Fabula Pictures, ett servicebolag från Rom. Tillsammans kom vi fram till att det bästa var att spela in de flesta av våra interiörer i Rom – och exteriörer i Trentino – där vi hade stor hjälp av Trentino Film Commission. Det är också en internationell besättning av skådespelare som ska resa fram och tillbaka. Allt som allt spelade vi in i ungefär 90 dagar och Josefin (Asplund) var med i nästan varenda scen. Hon har gjort ett helt otroligt jobb måste jag säga.

Produktionen har enligt Marianne varit utmanande med tanke på den avlägsna inspelningsplatsen och den internationella sammansättningen av bolag och personer där många parter ska ha sitt att säga om slutmaterialet – bland annat ska 17 olika mastrar färdigställas.

– Det har också varit kulturella skillnader som varit en utmaning i jobbet. Speciellt med hierarkier, det var svårare för våra italienska medarbetare att säga ifrån uppåt. De skulle till exempel aldrig kunna säga till regissören att gå vidare från en scen. Vi är lite mer raka i Sverige tror jag, vill vi någonting säger vi det så att arbetet kan gå vidare. Det blev lite missförstånd ibland men det var ett helt underbart team som jobbade oerhört hårt, så allting löste sig alltid.

Det var under 2018 som Yellowbird ansökte om stöd från Kreativa Europa till produktionen av Himmelsdalen, något de har erfarenhet av sedan tidigare.

– Vi har ju gjort ansökningar tidigare på Yellowbird och man kan bli tokig, eftersom det är ett ganska omfattande arbete när man samtidigt är i uppstartsfasen av projektet. Det blir en gemensam insats från flera inblandade på bolaget där alla får ta de bitarna de kan bäst. Producenterna för projektet sätter det övergripande: visioner, hur vi ska jobba med projektet, vilket tänk vi har och så vidare. Sen får alla ansvara för den delen av ansökan som rör deras spetskompetens, vilket är väldigt bra. När alla känner sig nöjda med sin del syr vi ihop ansökan till en sammanhängande helhet.

Jag frågar Marianne om hon tycker att själva ansökan kan bidra med något mer förutom möjligheten att få extra pengar till projektet.

– Ja verkligen, den är ju ganska omfattande och ibland jobbig att skriva, men jag tycker att den ger väldigt bra överblick av projektet. Det är viktigt att få ett övergripande perspektiv: vad är det som är bra, vad är det vi ska satsa på, hur ska vi gå tillväga med det. På så sätt får man en tanke redan från början om vad som är viktigt med projektet och hur man ska sälja in det. Jag tror att det är väldigt nyttigt att få den överblicken i ett tidigt skede. Det gör det lättare att förutse eventuella problem eller utmaningar längs vägen.

Det var med glädje de i höstas mottog beskedet om att de fått 1 000 000 EUR för produktionen av Himmelsdalen, det högsta möjliga beloppet för stöd till europeiska tv-program.

– Du kan inte ana hur mycket det stödet har betytt för oss! Vi har verkligen jobbat under budget hela tiden. Vi visste ju heller inte hur det skulle gå, om vi skulle få stödet eller inte, förrän vi redan var igång med produktionen. När vi väl fick reda på resultatet var det en oerhörd lättnad.

Det har hjälpt oss enormt mycket för vi har haft en sådan press på oss och så lite pengar. Vi försökte göra allting vi ville men pengarna skulle inte räckt till för att färdigställa produktionen med den kvalitén vi hoppats på. Därför betyder stödet otroligt mycket och har tillåtit oss att göra serien som vi ville.

Har du några tips till andra som funderar på att söka stöd från Kreativa Europa? Hur ska man gå tillväga?

– Börja i tid. Långt innan deadline, för att hinna få ihop alla delar från inblandade personer och parter, det tar mycket mer tid än man tror. Sedan har vi haft otrolig hjälp från er (anm. red Kreativa Europa Desk MEDIA) och kunskapen ni har, den har varit ovärderlig. Att vi har fått råd och feedback på ansökningar från er och att ni kan ge ett utlåtande. Det är verkligen viktigt att få en bedömning utifrån, annars är det lätt att hamna fel. Jag tycker verkligen att man ska utnyttja den kunskapen ni har. Det är svårt att veta hur andra tänker när man som producent sitter i sin egen bubbla. Alla som skriver har ju sina roller och det blir svårt att se på ansökan ur ett helhetsperspektiv. Så se till att ta hjälp från dem som kan.

Yellowbird i Sverige har en hel del på gång, Hidden (Förstfödd) visas just nu på Viaplay och arbetet med en andra säsong är redan påbörjat. Kriminalserien Rebecka Martinsson som bygger på författaren Åsa Larssons karaktärer från bokserien med samma namn kommer också få en andra säsong med premiär under 2020.

Skriv ut