
Stöd till medie- och informationskunnighet
Projektmedlen tilldelas samarbetsprojekt som bidrar till erfarenhetsutbyte och till utveckling och användning av verktyg och material som bidrar till ökad medie- och informationskunnighet. Målet är att motverka desinformation via falska nyheter (s.k. Fake News) eller ensidig information (genom s.k.filterbubblor).
Vilka projekt får stöd?
Arbetet sker i fleråriga, nära samarbetsprojekt med europeiska konsortier som skalar upp erfarenheter över nationella-, kulturella- och språkliga gränser och utifrån dessa kan utveckla verktyg och åtgärder för ökad medie- och informationskunnighet. Dessa aktiviteter ska täcka olika typer av medieleveransformer.
Vilka kan söka?
Medel kan sökas av en internationell projektgrupp inom medie- och informationskunnighet, ett så kallat konsortium, med minst tre organisationer från tre europeiska länder som deltar i Kreativa Europas ramprogram.
Målet är att främja policysamarbete och innovativa aktiviteter. Projektet ska bidra till diversitet, oberoende och pluralistiskt medielandskap samt till medie- och informationskunnighet och därmed stärka konstnärlig frihet, interkulturell dialog och social inkludering.
Partnerskap kan inkludera kommersiella- och icke-kommersiella organisationer (privata och allmännyttiga), myndigheter (nationella, regionala och kommunala), internationella organisationer, universitet och högskolor, mediaorganisationer och -företag, forsknings- och teknologiinstitutioner, teknikleverantörer, experter inom mediekunnighet och/eller digitala medier, dess användning och kreativa processer, spridning, mediepåverkan, bedömning och/eller andra relevanta digitala tekniker.
Budget för utlysningen
I 2022 års utlysning om stöd till medie- och informationskunnighet kommer 2 400 000 euro att fördelas. Maxbelopp som kan sökas är 400 000 till 500 000 euro.
Deadline för ansökan är 6 april 2022. Kontakta gärna oss på desken om ni funderar på att söka.
Publicerad 06 april 2022